Изпод тепетоМнения

Пловдивчани, усмихвайте се! Снимат ви денонощно

150 камери наблюдават възловите градски локации под тепетата

400 видео очи ще следят за спокойствието и сигурността под тепетата до 2019г.

Облечете се добре преди разходка из центъра и се усмихвайте широко, докато вървите по пловдивските пешеходни зони! И се дръжте прилично, защото Биг Брадър ви наблюдава. От днес 150 камери документират възловите градски локации денонощно, а цялата информация се обработва и записва в напълно обновения оперативен център на Общинска охрана.

 15 нови монитора, 150 нови видео очи в градски условия и възможност за още 250 допълнителни камери предоставя комплексът за сигурност след подобренията в него и инсталирания мощен сървър. Как работи центърът днес на място провериха кметът Иван Тотев, заместниците му Георги Маринов и Златин Велев, и директорът на пловдивската полиция Атанас Илков.

Могат да се подават сигнали в реално време, поддържа се постоянна връзка със съответните полицейски районни управления. При настъпване на някакви събития, записите се предават, за да послужат при евентуални разследвания. Центърът работи денонощно, с по двама дежурни на смяна, поясни директорът на "Общинска охрана" Александър Стайков. Като уточни, че инвестицията е на обща стойност 95 хиляди лева, посочвайки мониторите, по които вървеше ежедневието на града.

Камери има разположени в почти цялата пешеходна част на града, на Широкото в Капана, на Гребната база и Цар- Симеоновата градина, в плувен комплекс Младост и много други. Един от мониторите проследява на живо маршрутите на патрулиращите двойки на общинска охрана по центъра, а от друг се наблюдава една от възловите транспортни точки в града- кръговото на Водната палата.

Днес правим още една крачка по подобряване сигурността в града. В следващите години ще положим огромни усилия да направим така, че Пловдив да бъде едно много сигурно място през 2019г. За нас е важно да осигурим всички възможни условия пловдивчани и гостите на града да бъдат спокойни. В момента центърът за наблюдение функционира по много по-добър начин от преди, само няколко месеца след старта на ремонта. В момента имаме възможност 150 точки в Пловдив да са под 24- часов мониторинг и контрол. Виждате тук на много от екраните централна градска част, но и много от знаковите обекти в града- Гребния канал, парк Отдих и култура, басейна Младост, Източната порта, езерото с Пеещите фонтани. Надградихме софтуерите и можем да разширяваме мрежата от камери. Целта на общината е целия център, всички пешеходни пространства, да бъдат обхванати, плюс места, за които гражданите са заявили сами желание за видеонаблюдение. Като например хората от Коматево, които искат две камери заради зачестилите случаи на вандализъм там. Смятаме, че до 2019 година ще запълним капацитета на системата до 400 камери, каза кметът Иван Тотев.

Има определени точки в града, които към настоящия момент са обезпечени с камери. Това е нещо, което е много важно за полицията и обществото. Защото в последния месец станахме свидетели на няколко бих казал брутални инциденти с този вандализъм, който се появи и в Лаута и в няколко квартала. Това, което виждаме тук, е бъдещето, което всички очакваме. Много се радвам, че това се случва. Контролът, който ще осъществяваме, ще бъде по-лесен и онагледен с необходимите доказателства при противообществените прояви. Гражданите на Пловдив могат да се чувстват по-спокойни в градска среда, каза директорът на полицията Атанас Илков.  

Системата функционира много по-добре. Аз работя тук от много години. Качеството на изображенията вече е много по-качествено, каза един от дежурните пред мониторите днес Георги Моллов.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина