Изпод тепетоМнения

Пловдив с 255,5 милиона бюджет за 2016 г.

31,5 млн.лв. има в сметките на общината

Вкараха зоологическата градина във финансовата рамка на Културата

С 255 531 427 лева ще разполага Пловдив през 2016г. Близо 112 милиона от тях са приходи от делегирани от държавата дейности, а 143,6 млн. лв. са предвидените местни приходи за тази година. Това обяви на брифинг днес кметът Иван Тотев, само два дни преди приемането на финансовата рамка на града на общинската сесия в четвъртък. Градоначалникът обяви, че това е най-големият бюджет на Пловдив в последните 7-8 години. 31,5 милиона лева има налични в сметките на Община Пловдив, като от тях 18,7 са целеви остатък, разбра се на представянето на Бюджет 2016.

5,3 милиона лева повече ще дойдат от държавата през 2016-та в сравнение с предходната година. Тези средства са предимно за заплати за държавните дейности. Собственият приход ще намалее с 1,5 милиона лева, тъй като е предвидено значително намаление в продажбата на общински имоти, както и свиването на приходите от данък МПС след намаляването му. Цели 51,3 милиона лева ще влязат в хазната от общински такси. Най-големите пера тук са 31,2  млн.лв. от такса Битови отпадъци и 11 милиона от такси за използване на общински площи по пазари, тържища, тротоари и улични платна.

2,2 милиона ще отидат за заплати на служителите на общинската администрация. 9,5 милиона пък идват от София за възнаграждения на държавните служители в Пловдив. 1,1 млн.лв. ще ни струват възнагражденията и поддръжката на Общинския съвет тази година, а 1,6 милиона ще вървят към общинска полиция. 320 хиляди лева ще бъдат инвестирани в камери за видеонаблюдение.

По традиция най- голямото финансово перо за бюджета е образованието. Тази година за него са предвидени 94,2 милиона лева, като тук влизат заплатите на учителите и служителите на училищата на територията на града. 7,8 милиона лева ще е издръжката на детските градини под тепетата.

12,8 са милионите за здравеопазване, а 10,8 млн. лв. са определените за социалните функции и дейности на територията на общината. 78,4 милиона лева е Жилищното строителство, благоустройството и чистотата, а средствата, предвидени за Култура тази година са 15,7 милиона. 12 милиона от тях са финансирани от общината, останалите са от държавата. За културни прояви са отделени близо 2,5 милиона лева- 1,5 през общинския бюджет и 1 милиона през портфейла на фондация Пловдив 2019. 200 хиляди лева отделя администрацията за културните институти, 100 000 лв. ще отидат към читалищата, а 150 хил.лв. за предвидени за археологически разкопки. В графата Култура влиза и довършването на зоологическата градина.

3,5 милиона ще бъдат разпределени в сектора Физическа култура и спорт, като от тях за издражката на зала Колодрума са определени 1,2 млн.лв. Клубовете под тепетата ще разпределят общо 700 хиляди лева тази година, а за големи спортни събития са отделени 400 хиляди лева, като едното от тях ще е Европейско първенство по волейбол до 19г. под купола на Колодрума.

15,2 милиона лева е бюджетът на общинските предприятия, вкарани в раздела Икономически дейности.    

45 милиона са предвидените за капиталови разходи, а 11 млн. лв. са за текущи ремонтни дейности. Ще се ремонтират основно няколко улици, сред които „Остромила”, „Любен Каравелов” и „Цветан Лазаров”. Отделени са сериозни средства за преасфалтиране на вътрешноквартални улици и за тротроари. В капиталовите разходи са включени реконструкциите на „Васил Априлов”, „Руски” и „Коматевско шосе”. По традиция са предвидени пари за Стария град, започва и същинската работа по реконструкцията на Партийния дом, галерията на Гладстон, новия мост над Марица и реконструкцията на коритото на реката, Южния обходен колектор, площад Централен и връзката Модър- Царевец. Тази година ще се обърне внимание на хълм Бунарджика, където срещу 60 хиляди лева ще бъдат оправени алеите и ще бъде възстановено езерото с Мечката. Срещу 200 хиляди лева ще бъде подменена сцената на Античния театър, като пространствата под оркестрината ще бъдат социализирани след кратки археологически разкопки.    

8 милиона лева са отделени за дългово разплащане по общинските кредити. Хазната все още изплаща 50-милионния заем на Чомаков. Но сме в прекрасно финансово състояние. Огромна работа ни очаква през тази година, завърши представянето си Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина