Изпод тепетоМнения

Откриха малък некропол в центъра на Пловдив

Археолозите са попаднали на над 40 гроба от Зрялото Средновековие

Едно от телата е открито в нетипична за християнските обичаи позиция

Стефка Георгиева

Пловдив не спира да ни изненадва с неочаквани археологически и исторически разкрития. Откритие след откритие се нижат като броеница в града под тепетата, а нова находка изумява не само жителите на квартал „Каменица“, но и археолозите, които работят на обекта. Малък некропол се появи на ул. „Осъм“ 11, които оформя интересен триъгълник между себе си, Малката и Голямата базилики. По темата се свързахме с археолог Елена Божинова, която ни разказа повече за работата и разкритията, които се провеждат по обекта.

Работата на „Осъм“ 11 е започнала преди около 10-тина дни, а откритието е абсолютно изненадващо и неочаквано. Малък некропол от Зрялото Средновековие, края на 12 и началото на 13-ти век, се появи пред очите на екипа, който работи на място. До момента са разкрити около 40 гроба, а трупополагането е традиционни за християнските обичаи. Ръцете са свити в лактите, а дланите са положени върху корема. Изключение прави само един от гробовете, който се оказва повече от интересен. Тялото е положено в поза ембрион, свито с колене към гърдите, абсолютно нетипично за християнските традиции, а догадките тепърва започват. Археолог Божинова сподели, че до момента екипът има две предположения. Първото от тях е, че погребаният човек е криминално проявен и поради тази причина е положен в тази поза. Второто предположение е, че човекът е бил болен, получавал е гърчове и поради тази причина ставаме свидетели на нота нетипично трупополагане. „Случаят не е уникален, но се среща изключително рядко. Предстои да дадем останките на специалист антрополог, който да ни даде повече информация за това. И да се обърнем към литературата, разбира се“, заяви Божинова.

Самият некропол е беден на накити. Открити са само малки обеци, принадлежали на деца. Макар археолозите да не са открили много бижута, се натъкнаха на нещо далеч по-интересно.

Два каменни зида се появиха на парцела, по който работи цял екип специалисти. Зидовете също са от Средновековието, а единият от тях вече прикова погледите. Той е изграден от квадри – добре обработени каменни блокове и към момента се предполага, че е част от значима за времето си сграда. Не е ясно, обаче, дали обектът на „Осъм“ 11 е бил част от укрепения град или се е намирал извън него. Божинова хвърли светлина върху обектите в съседство, за които има информация. В близост има проучени парцели, които говорят за работилници и жилищни квартали. На югозапад от „Осъм 11“, пък е имало производствен квартал.

Тепърва предстои обстойно проучване и навлизане в дълбочина на обекта. Очаква се достигане на останки от Римския период, който винаги пробужда огромен интерес. „Да се надяваме, че времето е пощадило археологията, която се намира на обекта“, заяви на финала археологът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ха дано, ама надали…. Депутатите НЯМА да приемат тези промени, защото И САМИТЕ ТЕ, ще бъдат атакувани, понеже СА чиновници на народа ни.
    Иначе идеята е много добра, но пък като знаем колко неработеща е администрацията – то всички „администратори“ ще са винаги на „червено“.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина