Изпод тепетоМнения

Неопитомената Марица между три квартала в Беседка за града

Неопитомената Марица ще обсъждат в следващото издание на инициативата Беседка за града. На 28 май от 19 ч в artnewscafe фондация „Отворени изкуства“ организира дискусия с тема „Реката – начини на обитаване (Каршияка, Мараша, Столипиново)“.  Ще се говори за три стари пловдивски квартала с обща граница река Марица, свързани или отделени от нея. Реката е маркер за тяхното местонахождение, белег за присъствие, но не и историческа, икономическа, културна или манталитетна връзка между тях. Реката е ориентир, но е неопитомено пространство.

Мараша, Каршияка и Столипиново са част от пловдивския начин на обитаване в динамиката на демографските и социални промени през 19, 20 и началото на 21 век, в контекста на изгражданата йерархия на стойности и техните носители. Кварталите са с непрекъснато променяща се визия, амбициозно вписвани в зоната на пристижността (Каршияка), на спокойствието и фамилността (Мараша) или атакувани от европейски интеграционни програми (Столипиново).

Познаваме ли ги, каква е тяхната история, къде са чарът и парадоксите, защо са важни за пловдивския начин на живот – това са въпросите, които ще бъдат поставени в конкретната тема.

Богатият снимков материал от настоящата визия на кварталите е на Атанас Димитров, архивните кадри са предоставени от Владимир Балчев. С коментар по темата ще се включат историците Владимир Балчев и Катрин Сариева, културолога Красимир Асенов, както и Яна Кирова от One Architecture Week.
 

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“ за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са:
Март – "Махалата – Хаджи Хасан махала"
Май – "Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“
Юни – "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/"
Октомври – "Тепетата като форми на градски живот"

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина