Изпод тепетоМнения

Най-значимите културни събития за Пловдив през 2016-та!

2016-та е към края си и е време за равносметка. Поглеждайки назад в тези дванайсет месеца, има какво да ни трогне, да ни накара да се усмихнем при спомена, да ни натъжи. Годината беше изпълнена с бурни премеждия и предизвикателства за Пловдив и жителите му. Оставиха следи, които ще пазим и помним цял живот. Като град, изявил се като център на култура, някои събития се откроиха повече от други, променяйки лично или косвено живота ни. Ето ги и тях:

Връщането на Пловдивски драматичен театър в собствената си сграда

Всички милеехме за изгорялата Голяма сцена на Драматичен театър „Н. Масалитинов“. Заради пораженията, се наложи трупата да играе в приемни зали, но тази година ремонтът най-после беше довършен, а пространството оборудвано с нови и модерни сценични елементи. Сега залата е по-хубава от когато и да е било, а септември, с началото на „Сцена на кръстопът“ трупата най-накрая се прибра у дома. Събитие, което по някакъв начин възвърна равновесието в родното изкуство.

Кампанията за създаване на дом на Пловдивската опера

Тази година се случи нещо много важно в културно отношение и това беше гражданската инициатива за спасяването на Пловдивската опера. Заедно с гражданите, екипът на институцията започнаха да се борят за изграждане на собствена сграда. С петиция, концерти на открито и събиране на гласове, се стигна до решението сграда да бъде намерена през следващата година и да започне преустройството й за тази конкретна цел. Така, „изхвърлените“ преди време на улицата творци, ще разполагат със собствено пространство, вместо да се лутат от зала на зала.

Номинацията на квартал Капана за „Будител на годината“

Във втората половина на годината радио FM+ обяви своите ежегодни номинации за „Будител на годината“ в различни направления, а за първи път квартал Капана беше включен в тях като пример за развитие на духовния живот и занаятчийската общност. Кварталът се промени коренно през последните две години, а през 2016-та плодовете на труда на всички – живущи, работещи, фондации и Община, почнаха да узряват. Номинацията е гордост от национално ниво както за града ни, така и за тези тясно свързани с творческата зона.

Разкопките и откритията на Голямата базилика

Голямата базилика на „Мария Луиза“ все още е в проект. Колкото повече археолозите напредват, толкова нови артефакти намират. Гробници, мощи и кръстове, отвора на базиликата – всичко това беше изровено, проучено и записано в историческото ни наследство. Знай миналото си, за да познаеш и бъдещето, казват мъдреците и с пълно право. Под пясъка се крият тайни и мистерии, които само чакат да бъдат достигнати, а първият стадии вече дава резултати, които се нареждат в челните позиции на най-важните събития за годината.

Разкопките и откритията на Античния театър

Все нови и нови открития изникват на Античния театър, които променят не само културата, но и историята на града ни. Последното такова доказа, че Амфитеатърът датира още през I-ви век. Надписите, колоните и парчетата камък носят със себе си разкрития, които са от изключително важно значение, а археолозите продължават да търсят. Тази година разбрахме много истини за миналото си, а още предстоят.

Спектакълът „8-мото чудо“ на ансамбъл Българе

Истината е, че през пролетно-летния сезон, Античния театър се изпълваше подобаващо, но никога не го бяхме виждали толкова пълен, както при спектакъла на ансамбъл Българе. Ако пространството имаше стени, то щеше да се пука по шевовете. Народната музика и танци все още са любими на българите, въпреки модернизма. Да видиш как съгражданите ти ценят родното е благодат. Представлението „8-мото чудо“ успя да върне гордостта на зрителите. За два часа те се върнаха към корените си, напомняйки си колко специални и съкровени са те.

Концертите на Dire Straits и Uriah Heep в Колодрума

Рок легендите винаги са били на почит. Дори да остаряват винаги ще ги обичаме заради невероятната музика, която оставят след себе си. Тази година в града на тепетата пристигнаха няколко такива групи, сред които величията Uriah Heep и Dire Straits. Залата Колодрума се изпълни от любители на класическия рок, а определено тези концерти ще останат в съзнанието ни като топ преживяване.

Концертът на Ямато в Колодрума

Можем да сложим концерта на Ямато в тази листа, защото пловдивчани за първи път се сблъскаха с традиционна музика изтока. Японците ни запознаха със своето единствено по рода си изкуство. Видяхме нещо ново, нещо непознато до сега, нещо изключително сложно и в същото време адски забавно. Лекотата, с която свиреха на класически японски барабани, беше зашеметяваща. Това сливане на културно наследство е изключително важно за всяка нация. Разтваря бариерите, стопява границите, а какъв по-добър начин за това от музиката.

Седмиците на One

One design week, one architecture week, one dance week. Всичко, с което се захвана фондация One през 2016-та беше значимо за развитието на Пловдив в насоките на изкуството и бизнеса. Много световни професионалисти пристигнаха в града и размениха опит с родните дизайнери, инженери, архитекти, както и с любителите на бранша, които биха превърнали своето хоби в професия. Седмиците на One предоставиха както теоретична, така и практическа част, в които всеки желаещ можеше да покаже и развие своя собствен проект. 

Дни на музиката в Балабановата къща

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – Пловдив съумя да се утвърди като едно от най-елитните културни събития в България. Още откриването на VII МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” на 14 май 2016 г. предложи изключителното участие  на считания за Вердиев бас номер едно в света Орлин Анастасов заедно с изтъкнатия пианист – професор в Парижката консерватория Никола Таков и изгряващото младо сопрано Ралица Ралинова. Сред знаменитите български и чужди музиканти в есенното издание на VII МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” присъстваха звездата на световния флейтов небосклон Марио Кароли (Италия), новосъздаденото звездно дуо – Евгени Божанов – пиано и Светлин Русев – цигулка, прочутият виолист и диригент Максим Рисанов (Украйна, Великобритания), сочен от краля на виолата Юри Башмет за негов наследник, Лия Петрова – 25-годишната българска цигуларка, спечелила през 2016 г. изключително престижния датски конкурс „Карл Нилсен” , соло-виолончелистката на Лондонския симфоничен оркестър Кристина Блаумейн, виртуозната перкусионистка Татяна Колева, и много други. Тези музикални срещи запознаха за пореден път пловдивчани с класическата музика, която и в модерни времена е все така актуална. 

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина