Изпод тепетоМнения

Модният бизнес надига глава в Пловдив

Завръщането на формата прет-а-порте възражда бранша под тепетата след дълъг финансов колапс

Нови лица, нови интереси и сделки в бившия Новотел на есенното издание на възродената модна традиция

За Пловдив днес се говори като за новото индустриално ядро на страната. В център на вниманието са IT технологиите, аутсорсинга. Отново на дневен ред е строителството. Организират се нови индустриални зони, старите се разширяват. Ръст в търсенето на кадри и ниска безработица. Нови производства и чужди инвестиции. Все добри новини. Покрай които, някак в периферията, остават редица сфери, в които в миналото градът ни бе първенец. Една от тях е модният бизнес, за който доскоро се смяташе, че е в клинична смърт. В момента той надига глава и поема живителни глътки свеж въздух. Според хора от бранша, достигането на нивото от преди десет години, когато този бизнес вървеше, е въпрос на няколко движения и немного време.

Една от стъпките направи екипът на местния клон на модна агенция Визаж. Шефката му Деана Господинова събра смелост и реши да рискува, за да възроди традицията Пловдивско прет-а-порте, която бе мъртва дълги години. Не бяхме сигурни дали ще се получи. В края на миналото десетилетие този формат събираше дизайнери, собственици на големи модни къщи и скъпи бутици, за да сверят часовници, да намерят нови клиенти и да търсят възможности за по-големи пазари. Имаше спонсори, имаше много партньори, имаше огромен интерес. Подиуми се правеха в големи зали, в големи хотели. С идването на кризата обаче модата, която мнозина приемат просто за развлечение, каквото тя не е, остана напълно изолирана. И нормално, разказва тя. И припомня, че финансовата криза в бранша доведе до фалит на много утвърдени с началото на прехода местни марки, както и до слабото търсене на родна продукция. Но сега, с осезаемото съживяване на бизнеса в града, решихме че има място и за нас, обясни тя снощи, на есенното издание на прет-а-порте. То се завърна в бившия Новотел- Гранд Хотел Пловдив още през пролетта, когато бе пробата след дългогодишната пауза. Тя се получи. А снощи, на Есен/Зима 2016, се усети именно този проблясък, който Господинова очакваше.

Колекции представиха вносители на марки като Бенетон, но и нови местни модни къщи, които търсят развитие и пазари. В прет-а-портето се представиха освен Benetton, бутик Lusso, Losan, дизайнерът Стоян Радичев, Модна къща Бандерол, Митрон, Триумф, Тани Фешън. Събитието върна под тепетата и рядко появяващите се в последните години най-актуални модели и манекенки на национално ниво. Пред многото гости дефилираха Мис България 2012 Габриела Василева, Мис България 2013 Нанси Карабойчева, избраните за най-красиви пловдивчанки Пламена Кисьова и Габриела Чонина. За грима и косата на моделите се погрижи цял отбор стилисти салон Бътерфлай. С няколко думи- колелото отново се завъртя и механизмът започва да се смазва.

Да, определено имаме ефект. Имаше сделки директно зад подиума. Търговци търсеха партньори и ги намериха в лицето на онези, които се представиха снощи. Имаше и сделки на дребно, които често са в основата на прет-а-портетата у нас. Абитуриенти, бъдещи булки или младоженци, избираха тоалет на събитието. Това се случи и вчера. Освен всичко интересът се засилва, вече хората от бранша питат кога ще е следващото модно събитие. Това ни дава надежда. Продължаваме, коментира пред Под тепето Деана Господинова.   

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина