Изпод тепетоМнения

Местният парламент одобри най-голямата сделка с общински имот в новата история на града

Над 20 милиона може да влязат в градската хазна при продажбата на близо 20 декара на „Копривщица” и „Свобода”

Камен Шишманов влезе в ролята на врачка, знаел кой ще спечели публичния търг с тайно наддаване

Иво Дернев

20 906 000 лева без ДДС може да влязат в градската хазна от най-голямата сделка с общински имот в новата история на града с решение на общинския съвет от днес. Такава е оценката на двата големи парцела на булевардите „Копривщица” и „Свобода”, които ще бъдат разиграни на публичен търг с явно наддаване сред вота на старейшините. 20-декаровия терен се намира в непосредствена близост до МОЛ Пловдив и се води част от парк Отдих и култура. Кандидатите за собственици трябва да внесат 30 процента депозит за участие в търга, или цели седем милиона лева, като плътността на застрояването трябва да е 60 процента.

Предложението дойде от зам.-кмета Димитър Кацарски, който го бе оттеглил на предната сесия на ОбС. Още преди да бъде подложено на гласуване бе ясно, че ще предизвика лют дебат между мнозинството и опозицията в пленарна зала.

Първи по точката се изказа съветникът от БСП Иван Петков- Бебето. Той предложи продажбата да се отложи, тъй като застрояването на този терен и имоти като него тотално променя облика на Пловдив. Социалистите настояват зелената зона да остане такава. Петков допълни, че е чел по медиите как кметът обяснява, че средствата от продажбата ще отидат за изграждането на връзката Модър- Царевец. „Да продадем тогава площад Централен, та да се пръкне там Оазис 4 и Гербера 10, ако толкова ни трябват пари за Модър- Царевец”, предложи червеният съветник.

„Храня съмнения, че тази продажба ще бъде осъществена. Но ако стане бих предложил общинският съвет да приеме средствата от нея да отидат целево за Модър- Царевец, като това да го има черно на бяло, за да не потънат в бюджета”, каза на микрофон Слави Георгиев. Розалин Петков, който заместваше кмета на днешното заседание на ОбС, директно прие предложението.

Тогава се включи и твърде активният днес арх. Цветелин Цоневски. „ По общия устройствен план тези имоти за предвидени за застрояване по съответните показатели”, заяви той, за да подскаже на противниците на продажбата, че няма как парцелът да остане зелена зона. „ От презастрояване район Южен вече няма почва. На жителите там вече им се падат два квадратни метра гробно място и един квадратен метър зелена площ”, вмъкна се в дебата социалистът Ангел Иванов.

Патриотът Костадин Гаров пък предложи с парите от евентуалната сделка да бъдат построени и три детски градини, тъй като по предварителни сметки проектът Модър- Царевец би излязъл около 10 милиона лева. Предложението не бе прието впоследствие.

„Тъй като капиталовата програма е изпълнена едва на 17 процента, пари има бол. Няма смисъл от тази продажба, ако това е мотивът”, каза на свой ред Николай Радев от БСП.

Тогава дойде ред и на Камен Шишманов, който се изяви в ролята на предсказател на бъдещето. Той пророкува, че търгът се подготвя за една конкретна фирма- „Винпром Пещера”. „Затова предлагам депозитът да бъде намален от 30 процента на 10 процента, за да се явят повече кандидати. А стъпката за наддаване да не е три хиляди лева, а 99 хиляди лева”, срази хората в пленарна зала с взаимно противоречащото си финансово предложение Шишманов.

„ Не разбирам. Цената на двата имота на обща стойност 20 милиона лева е някаква страшна далавера ли? 20 милиона лева са страшно много пари. Г-н Шишманов , намерете кандидат- купувач, който да донесе 22 милиона лева. В крайна сметка говорим за публичен търг с явно наддаване. Всеки може да участва. Има предложение от кандидат, цената е уникално добра, това е”, каза земеделецът Георги Колев.

Пепа Деведжиева попита Шишманов защо предопределя, че „Винпром Пещера” ще спечели търга. А Шишманов отговори, че заради този имот Десислава Желязкова е била отстранена като кмет на район Западен. „Винпром Пещера” ще спечелят, защото имат пари и инвестиционно намерение. Колко други фирми могат да блокиран седем милиона за депозит”, отговори с питане Шишманов.

„Високият депозит е за да няма по време на процедурата въпроси от типа „Какво правим сега?”. Много хора изхрани този въпрос. Ползва се за рекет при подобни процедури. С такъв депозит се доказва, че кандидатът е сериозен”, обясни адвокат Георги Колев на Камен Шишманов. „20 милиона са си 20 милиона. Не демонизирайте администрацията и фирмата, защото ако бях на мястото на собствениците й, щях да тегля една черта на Пловдив и да си купя земя в Търново или Варна”, посъветва Колев патриота.

„По правило общински съветник няма право да се изживява на рекламно лице, независимо дали става въпрос за добра или лоша реклама”, каза на Камен Шишманов Веселин Маневски от ГЕРБ.

Включи се отново Георги Колев с поредно обръщение към Камен Шишманов. „Кой ще поеме отговорността, ако никой не се яви на търга след вашите изказвания”, попита колегата си адвокатът. „ Такъв сценарий не се допуска и това ще се види”, отговори му той.

Словесната престрелка продължи, след като Николай Радев заяви, че групата на БСП иска там да не се строи, а зоната да остане зелена, като с чувство за хумор сподели, че няма 7 милиона лева за депозит, за да участва в подобен търг. „Шишманов има пари”, вмъкна Илко Илиев от Обединени патриоти, а залата избухна в смях. Шишманов бръкна в джоба и извади банкнота. „Имам сто лева”, уточни той. „Тогава да намалим депозита на 100 лева, за да може Шишманов да участва в търга”, весело продължи адв. Георги Колев.

В крайна сметка 30 съветника гласуваха за продажбата на парцела, 1 се въздържа, а 13 бяха против.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Голям смях пада покрай поредния зулум. Двама, трима ще са доволните от тази сделка – кмета, зам.кмета и купувача, а останалите пловдивчани ще мигат отстрани и ще цъкат с език.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина