Изпод тепетоМнения

Красавицата зад обектива

Фотографка от Пловдив от пансион за девици на Острова до световния моден подиум

Мануела Стаменова избра хобито и любовта пред 5-я най-престижен университет в света,  работила е със Стейси Фентън и Симара Диксън

Паолина Грозева

Мануела СтаменоваДа зарежеш световния моден подиум, за да се завърнеш в България?

Да предпочетеш хобито пред един от най-престижните университети в света?

Бориса вместо Стейси?

Звучи като нон сенс, като нещо невъзможно, но не и ако се казвате Мануела Стаменова.

На 13 години напуска родния си Пловдив, за да учи в Лондон. Завършва девическо училище, след което две години колеж, от който излиза с бакалавърска степен по бизнес и компютърни системи. После защитава магистратура по информационен мениджмънт. И естествената следваща стъпка- приемат я да учи докторантура в петия най-престижен университет в света. Тя обаче отказва. Заради истинската си страст- фотографията. Днес Мануела е сред най-популярните лица зад обектива не само у нас, но и в Европа. Тя е една от емблемите на съвременната модна фотография.

Бориса и МануелаПрез 2006-та Мануела е избрана за най-красива българка в Лондон. Но решава да не се възползва от хубостта си, поне не пред обектива, а зад него. Първо прави успешен сайт за дрехи, покрай който започва да снима. В един момент се оказва обаче, че английските фирми толкова харесват снимките й, че започват да ѝ пишат повече от самите клиенти на сайта. Така тя започва да снима с екип от големи професионалисти, които са били начело на седмицата на модата в Лондон над 15 години. В Обединеното Кралство Мануела снима с известни модели като Стейси Фентън и Симара Диксън.

Въпреки огромното признание,което красавицата получава в Англия, тя решава да зареже обещаващата си кариера зад граница и да се завърне в родината. Причината за това е една-Мануела следва повика на сърцето си, което я тегли към любимия мъж. Всеки, който се занимава с изкуство,има нужда от любов, казва талантливата пловдивчанка.

Пловдивската фотографка в малкото си изяви пред обектива, а не зад негоВ момента Мануела снима за над 30 родни бранда, също така има множество корици на списания, каталози и билборди. Работи с едни от най-популярните български модели като Бориса Тютюнджиева, Гери Дончева,Диана Радева. Отскоро Мони снима и с Васил Йовчев,взел участие във филма "300". Работи по проекти във Франция, Англия и Германия.

Голямата ѝ страст са некомерсиалните проекти, които прави за собствено удовлетворение. Нейната страница във Фейсбук Photoholic by Manuela Stamenova наброява вече близо 16 000 последователи. Амбициите на Мануела са да развие photoholic като модна платформа. Много млади момичета сами я търсят, защото имат огромно желание да вземат участие в някой от проектите ѝ. Тя е откривател на много от новите лица в модните среди.

Кадър на Мануела с Васил ЙовчевНа въпроса защо е избрала да бъде зад обектива, а не пред него Мануела отговаря, че обича да се снима само ако иска да претвори някоя определена своя идея.Стейси Фентън в снимка на нашето момичеСимара Диксън позира пред МануелаЕлена КорадоваДиана Радева във фото концепцията на Мануела с животниБориса

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Браво! Не съм виждал Мануела Стаменова на живо, а само от няколкото и изяви пред обектива! Красива е и напълно заслужено тук е споменато. А относно работата и зад обектива, нямах идея, че е световно известна…поздравления за успехът и…!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина