Изпод тепетоМнения

Като не можем да правим нищо друго, правим новини

Общинската управа да си свали бурките и да работи на открито

С бурка или фес, вие сте еднакво ненужни

Теодор Караколев

Някоя си Нина Гьошева влезе в националните новини, тъй като дойде на заседание на Общински съвет с никап. Дамата хвана патриотичната вълна за забрана на забулването на косата и лицето в мюсюлманската религия. В спора за бурките не ми се влиза – така или иначе изглежда и това ще се реши на национално ниво. На местно ниво е ясно, че Нина Гьошева е първата жена с бурка в Пловдив.

Проблемът май е друг. Пловдив влиза в националния обзор, тъй като никому неизвестна жена, която едва ли е свършила нещо политически полезно в кратката си кариера е влязла в сграда, облечена по някакъв начин. Жена, за която единствената широко достъпна информация е, че е представител на пловдивските граждани само, защо е била пореден номер във ВМРО-бюлетината, както и самата бюлетина – тоест по чиста случайност.

В Пловдив няма жени с бурки. Приемете го от мен на доверие, като човек и данъкоплатец, който редовно по една или друга редовно преминава през всички пловдивски квартали и то не, за да режа ленти пред камери в режисирана среда. Въпреки това, темата с бурките е основна в обзора: Жена сложи шал на главата си. Шок!

И докато се занимаваме с тези „жизненоважни“ неща, родителите на децата от „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“ все още са с горчивката в устата от арогантното поведение, спрямо тях в същия този общински съвет. Дойдоха си с видими лица и широко отворени за диалог, но ги изгониха като мръсни котета. Същото се случи с гражданите, задаващи въпроси за съборения Тютюнев склад – паметник на културата  с позволение на общината (отговорност както на сегашната, така и на предната, в момента забулваща се, управа). Дълго време по същия начин се гледаше и на всички професори, архитекти, археолози и др. специалисти, които се вълнуваха от проекта за Небет тепе. Харченето на всички европейски средства става скрито, като под бурка. Така и обществото не разбра защо се отказахме от португалския екип FORA, спечелили провалилия се към днешна дата конкурс за площад „Централен“, не знаем какво става и с друг добре проведен (докато не попадне в ръцете на общината) конкурс за пространството пред Градския дом на културата. Пълна мистерия е кои са членовете, кога се събират и какво обсъждат членовете на Управителния съвет на „Пловдив 2019“. Под същото черно наметало – без резултати, положителни и отрицателни отговори и т.н. – се определя и културния календар на Община Пловдив – както в последните 5, така и в предните години, когато по още по-авторитарен начин и без правилник го решаваха тези, които сега си слагат бурки, защото не умеят нищо друго.

Мили общински съветници – управляващи, опозиция или каквото там пишете, когато си декларирате заплатите пред НАП. Знам, че е гадно някакви, по вашия морален часовник обществено незначими хора, като Боян Петров, Поли Генова, Владо Николов и прочее да са в новините, и искате и вие да грабнете малко от медийното внимание. Някои хора умеят нещо и са полезни, а с тази си полезност се случва да влязат в новините. Други, като вас, просто искат да влязат в новините. С бурка или фес, вие сте еднакво ненужни. Докато не поработите да направите общинските структури по-прозрачни, общинското управление – по-човешко, бюрокрацията – минало, някой да бъде осъден или уволнен за корупцията и укриването на средства, на които сме ежедневно свидетели, да свършите най-накрая един качествен ремонт, който не се разпада само след месеци – дотогава нямате никаква работа да се занимавате с несъществуващи проблеми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Разцентрованите неадресирани „до НЕГО“ (А?) нападки са напразни. Хейтърите ша попитаме ИМПЕРИАЛиста -за кой ли път- кой и с какво ЗАКОННО основание обяви „конкурс“ (за пампайски ОРТАЦИ на „Пловдив За Едно“) за Мегдана; и второ, ПЛАДНЕШКАТА далавера с „авторски права“ издаваща административна неграмотност. Цит.: „конкурса, като общината откупи авторските права на FORA за 120 000 лв. в нарушение условията на заданието“

  2. Този евтин, сеирджийски и чалгаджийски манталитет не подхожда на хора, представляващи „културната столица на Европа“. И да ми цитирате постоянно другите европейски страни, които са забранили бурките… Хайде погледнете преди да забранят бурките, колко други далеч по-важни неща са свършили. Проблемите си имат приоритет. Бурките сигурно са проблем № 120. Като се решат другите 119 проблема, тогава мислете за това.

  3. Агресивният русофоб явно не разбира значението на думата патриот. Как да го разбира като той самият не е такъв. Около него също не е имало такива. За него патриотизмът задължително е ретрограден и червен. Такива са сигурно и Ботев и Левски в неговите очи. Заради такива сбърканяци, безродници и „космополити“ като него сме на тоя хал.

  4. И последно, насочете въпросите и обвиненията си по-точно. Попитайте Окръжна прокуратура какво стана с досъдебното производство по случая с разрушения Тютюнев склад. Кога ще има резултати от разследването? 30-дневния срок за произнасяне отдавна изтече. Попитайте Кмета какво става с проекта за Площад Централен и защо да е провален конкурса, като общината откупи авторските права на FORA за 120 000 лв. в нарушение условията на заданието.

  5. Като чуя за патриоти и фронт се сещам за отечествения фронт, мурзилки, рубладжии и откровени комуниди- путинисти…ай няма нужда от нова партия Атака…единия шут го смениха с нови „патриоти“…и балъците лапнаха мухата отново. Пак тези ще ни „бранят“ от световното лошо, конспирацията на Америка, Турция и извънземните, само Путин и РАсия са ок..смешници реттроградни, заврете си патриотарството в червените ви гъзове!

  6. Второ, не бяха нужни тези агресивни и високомерни словесни нападки към „никому неизвестната“ общинска съветничка Нина Гьошева. Ако бяхте журналист на място, щяхте да потърсите нейното мнение и мотивация за протеста както го направиха други по-професионални медии. Да не би щатните протестъри от протестна мрежа да са единствените с право да протестират в България?

  7. Хубаво е, че пишете с толкова патос и гняв, но малко яснота сред многото приказки няма да е излишна. Първо, добре че бяха патриотите да внесат закона за забрана на бурките, че иначе нямаше да има кой. Подобни закони съществуват във Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия и Швейцария с цел превенция срещу радикалния ислям. Такъв е смисълът подобен закон да бъде приет и в България, а не защото в Пловдив или другаде се разхождат забулени жени.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина