Изпод тепетоМнения

Как Пловдив е чествал 100 години от Съединението с Първия

Уникални кадри от монтажа на паметника през 1985 и посрещането на Тодор Живков

Тато на площада преди 30 години: Пловдив върви в предните редици на борците за нов живот

Снимки: Владимир Янев

Монтажът на паметника през юли, 1985г.Посрещането на Тодор Живков на площад Съединение на 20 септември В навечерието сме на 130-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Предстоят ни плътни празнични програми, политически игри заради предстоящите местни избори, емоции и церемонии. Няколко дни преди националния празник, Под тепето и фотографът Владимир Янев ще ви върнат 30 години назад във времето. За да припомним какво е било на онези, които са чествали тогава 100-годишнината от Съединението. И да покажем на другите как градът е посрещнал Първия- Тодор Живков и как е бил монтиран паметникът през 1985г.  

Ще си служим с точни цифри и извадки от вестник „Отечествен глас”. На 1 март, 1985 г., държавната комисия по скулптура на заседание в София одобрява проекта за паметник на Съединението. Автор е професор  Величко Минеков. Паметникът ще представлява женска фигура с венец  над  главата/ Майка България/ с височина осем метра. Зад нея ще има две крила по 13 метра изобразяващи Единството. Монументът ще бъде откаран в Генерал Тошево, където ще бъде отлят от бронз.

Той е готов до средата на юли, а на 26.06 започва и монтажа му в Пловдив.  На площада работят монтажници от  предприятие "Метални конструкции" от София с ръководител Дони  Велинов. В дейностите участва и бригада от "Комбинат за монументална пластика" от град Генерал Тошево с ръководител Христо Василив. За два дни работата е извършена и на 28 юли монтажът на централната женска фигура на паметника е завършен.

Идва и септември. Интересното е, че 100-годишнината от Съединението се е чествала на 20 септември, а не на 6-ти. Тогава е открит официално и паметникът. Митингът на площада започва в 18 часа. Малко преди това идва Тодор Живков, заедно с Добри Джуров и елитът на УБО.  Слово произнася академик Николай Тодоров. Приветствие произнася и другарят Тодор Живков. Ето и цитат от него: "Пловдив-този град революционер,град-патриот,град-труженик – върви в предните редици на борците за нов живот…".  След това Живков разглежда и музея на Съединението.  Тържествата завършват с голям концерт на Античния театър.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина