Изпод тепетоМнения

Археология изненада неприятно унищожителката на къщата-бижу на „Цар Асен“

Цял жилищен квартал изскочи под къщата-бижу, съборена неправомерно от шефката на Лекси

Римски квартал изскочи под земята на къщата-бижу на улица "Цар Асен" до Пловдивския университет. Строежът на нова сграда вместо съборената бивша клавирна катедра бе спрян за известно време за археологически проучвания.

Преди около 2 години бе съборена прекрасната сграда на ъгъла на "Цар Асен" и "Г. М. Димитров" от собственичката на Лекси Жанет Павлова. Оказа се, че унищожението е в нарушение на Наказателния кодекс, тъй като сградата е културна ценност, а собственичката не е имала право да събаря сградата. Въпреки глоба от 5000 лв и предписание да се запази това, което е останало, единственият спомен за сградата е един ъгъл и два прозореца. Гледката е почти подигравателна към културата на града.

Неприятна – макар и не съвсем неочаквана – изненада обаче сполетя собственичката Жанет Павлова. Под сградата изскочи богата археология. Цял запазен жилищен квартал от римско време посрещна археолозите. Най-вероятно става дума за жилища, които са се намирали в покрайнините на Филипопол и съвсем близо до крепостните стени на града. Само преди няколко години на метри от там бе открита и уникална раннохристиянска гробница с впечатляващи стенописи. Работата на археолозите под къщата вече е приключила, като се очаква комисия от Министерство на културата, която да приеме обекта. 

Подробности за работите на обекта очаквайте в понеделник! Припомнете си историята на къщата в материалите ни по-долу:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. А ние пловдивчани защо оставяме тая самозабравила се бакалка да се гаври с историята на града ни?
    Браво на сайта, че дава гласност на това безобразие.
    За съжаление стореното е необратимо.

  2. Архитект е Марта Теодосиева. Добре е да се знае, кой е направил проекта, освен името на собственичката, която плаща.

  3. Тъпа пача. Какво са за нея 5000лв? Глобата трябва да е 500 000лв, за да я усети. Ако са толкова ниски глобите и аз ще правя каквото си искам ПЪК.

  4. Ами да й отнемат имота заради предишните нарушения, и да изкарат разкопките пред света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина