Изпод тепетоМнения

840 хиляди лева за възстановяването на първото пловдивско сиропиталище

Ремонтно-реставрационните дейности трябва да приключат до 24 месеца

Средствата идват благодарение на спечелен проект по ОП „Региони в растеж”

Историческата сграда отново ще изпълнява социални функции, като така ще спазим волята на дарителя Олга Скобелева, отбеляза зам.-кметът Георги Титюков

Първото пловдивско сиропиталище ще бъде възстановено с 840 хиляди. Ремонтно-реставрационните дейности ще стартират след броени дни, а историческата сграда, паметник на културата, ще се превърне отново в център за подкрепа на деца в неравностойно положение след 24 месеца. Това обяви днес зам.-кметът Георги Титюков. Парите идват благодарение на спечелен от общината проект по оперативна програма „Региони в растеж”, с който ще се изгради ефективна социална инфраструктура и ще бъдат предоставени 7 нови социални услуги в Пловдив. Общата стойност на целия проект е 2 391 600 лв., а целта му е успешното продължаване на деинституционализацията на територията на общината.

Едноетажната сграда, която се намира в двора на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“, е създадена е през март 1878 г., за да приюти голяма част от сираците на загиналите през Априлското въстание с дарителски средства – 20 000 златни рубли на Олга Скобелева.От построяването й до днес постройката не е ремонтирана основно. Сега това ще се случи, като първото сиропиталище ще бъде възстановено в автентичен вид благодарение на пълното заснемане на обекта. Очаква се всеки момент проектът за това да бъде съгласуван от НИНКН.  

Ще реставрираме паметника на културата и ще спазим волята на дарителя сградата да изпълнява социални функции. В нея ще бъдат три от новите социални услуги, обясни Георги Титюков. Пред Под тепето той уточни, че в реставрационните дейности ще се обърне внимание на всеки детайл от старата сграда. Ще се опитаме да ремонтираме дори старите врати, коментира той.

Със спечеленото финансиране от „Региони в растеж” ще се създадат общо два центъра за настаняване от семеен тип за деца, дневен център за деца с увреждания и техните семейства, дневен център за деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, център за обществена подкрепа, преходно и наблюдавано жилище. В срок от 24 месеца проектите трябва да бъдат готови.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина