БългарияГрадътКултураНовини

Възрастен мъж с двойно гражданство се яви на поправителна матура по БЕЛ

63-годишният Рашид дойде от Истанбул за поправителната сесия на матурата по български. Взетият изпит ще му донесе по-висока пенсия в Турция

С луксозен микробус с истанбулска регистрация дойде на днешната матура по български език 63-годишният Рашид, придружаван от трима свои приятели, разказва сайтът Уча в Пловдив. Возилото паркира пред Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, където мъжът бе разпределен да положи изпита.

„Завършил съм гимназията по дървообработване, но от 30 години живея в Истанбул“, поясни облеченият с елегантен панталон и небесносиня риза Рашид. По служебна бележка обаче бе допуснат като Румен, както се е водел в ученическите си години. Работи като технически сътрудник в една от най-големите болници на мегаполиса. И тъй като скоро му предстои да се пенсионира, ако има завършено средно образование, щял да получи по-висока пенсия според новите правила. „Знам, че няма да ми е лесно. В семейството ми говорим на български език, често си идвам, но правописните правила ме притесняват. Решавах пробни тестове и много се надявам да успея да се справя“, сподели Рашид. Приятелите, дошли с него за кураж, го изпратиха до входа с пожелание за късмет.

Припомняме, че 637 зрелостници се явиха в четвъртък на държавен зрелостен изпит по Български език и литература в Пловдив на лятната поправителна сесия. 277 пък днес са на поправителен за втора задължителна матура и държавен изпит по професия.

Снимка: уча в пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина