АктуалноГрадътКултураНовини

848 на поправителна матура в Пловдив

637 от младежи от Пловдив и областта се явяват днес на държавен зрелостен изпит по Български език и литература. Поправителната матура започва в 8,30 часа.

Половин час по-рано зрелостниците трябва да са заели местата си в залите, в които са разпределени, след като представят лична карта и служебна бележка за допускане до изпита на електронен или хартиен носител.

Според инструкциите всички трябва да поставят изключените мобилни устройства в предварително подготвени и надписани пликове с имената им.

До изпита днес не са били допуснати 49 средношколци, които са заявили желание да се явят защото не се успели да вземат поправителните си изпити по различни предмети.

Общо 848 младежи от Пловдив и региона са допуснати до августовската сесия на държавните зрелостни изпити, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Недопуснатите са 50.

За петък, 25 август е насрочена втората задължителна матура по предмети от профилираната подготовка. За нея заявления са подали 277 зрелостници, допълват от РУО – Пловдив.

В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, на който се очаква да се явят 247 младежи. Някои от учениците са взели теоретичната част и ще се явяват само на практика.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черна химикалка.

От 28 август до 1 септември са планирани матурите по желание по шест предмета, където се очаква да се явят 42 средношколци.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина