БългарияВластНовини

Радев представлява България на извънредно заседание на Европейския съвет

Президентът Румен Радев ще представлява България на извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел, съобщава БТА.

Сред акцентите в срещата на върха ще бъдат войната на Русия срещу Украйна, икономическото състояние на Европейския съюз (ЕС) с фокус върху представените от Европейската комисия нови инициативи за насърчаване на конкурентоспособността на Съюза. Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на ЕС.

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет. 

В контекста на икономиката се очаква лидерите да приемат заключения, които поставят основите на действия, насочени към гарантиране на дългосрочна конкурентоспособност, икономическо благосъстояние и водеща роля на световната сцена за Европейския съюз. Тези действия са базирани на всеобхватен подход за укрепване на икономическата, индустриална и технологична база на Съюза и на европейския суверенитет и стратегическата автономност.

Европейските лидери ще обсъдят още ситуацията с миграцията и ще оценят изпълнението на заключенията от юни, октомври и декември 2021 г., с цел засилване на работата в следните направления: по-ефективен контрол на външните граници на ЕС; засилени външни действия със страните на произход и транзит; засилване на сътрудничеството при връщане и реадмисия; борба с контрабандата на мигранти; напредъка по Пакта за миграцията и убежището.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина