БизнесБългарияВластГласовеНовини

Протестът на миньорите и енергетиците продължава над 48 часа

Протестът на служителите на въглищните централи продължава над две денонощия. От петък сутринта недоволните миньори и енергетици са блокирали ключови пътища в страната и настояват териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които вчера бяха изпратени в Европейската комисия, да бъдат изтеглени и преправени с тяхно участие.

Премиерът Николай Денков покани на среща протестиращите и синдикатите на среща в Министерския съвет. От пресцентъра на кабинета уточниха, че разговорите са предвидени за 16 ч. До среща обаче най-вероятно няма да се стигне, след като миньорите и енергетиците обявиха след вчерашната си среща с енергийния министър, че няма да отидат в София.

Синдикатите са категорични, че няма да се отзоват на поканата на премиера, защото по думите им е много закъсняла. Те настояват до края на деня да бъде свикано извънредно заседание на Министерския съвет с една единствена точка – изтегляне на Плана за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник от Европейската комисия за нанасяне на корекции, съобразени с техните искания. Ако това не се случи, те ще поискат тази вечер оставката на министъра на енергетиката, а до вторник и оставката на правителството.

Над 48 часа протестиращите служители във въглищните централи са блокирали движението по магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора, съобщава Дневник. Именно там недоволните миньори и енергетици се срещнаха вчера с ресорния министър Румен Радев. По време на разговора си с него те обявиха, че ще продължат протестите си, докато териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които вчера бяха изпратени в Европейската комисия, не бъдат изтеглени и преправени с тяхно участие.

Подбалканският път в района на Гурково също е затворен. Блокадата на Прохода на Републиката също продължава.

Хората са категорични, че няма да отстъпят, докато не получат ясни гаранции за запазване на работните си места. Енергийният министър ги увери, че до края на декември в плановете ще се правят уточнения и че всеки енергетик и миньор ще бъде подкрепен от държавата в избора си дали да се преквалифицира или да напусне системата.

Снимка: © Георги Кожухаров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина