БългарияГероите на деняНовини

Нургюл Салимова е втора на Световната купа по шахмат – ВИДЕО

Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по ускорен шах от тайбрека на финала на Световната купа по шахмат в Баку. Така 20-годишната българка с 1,5:2,5 точки зае второто място в турнира, което е най-големият ѝ успех при жените.

Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина успя да спечели пешка предимство, което се оказа решаващо в ендшпила. В него рускинята успя да направи две проходни пешки и на 105-ия ход игралата с черните фигури Нургюл беше принудена да се предаде.

За успеха си нашата шахматистка получи 35 хиляди долара от наградния фонд.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната възпитаничка на Живко Желев при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година.

Източник: бнр

Снимка: ФИДЕ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина