БългарияЖивотНовини

Цената на битовия ток няма да скочи от началото на следващата година

Цената на електроенергията за бита няма да скочи от началото на следващата година, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев. Думите му бяха подкрепени от премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев, съобщава БТА.

Има много и разнообразни механизми цената на тока да не скача, каза Асен Василев. Бизнесът не е на регулиран пазар и продължава да плаща не повече от 200 лева на мегаватчас, припомни той.

В началото на 2026 година цената на тока ще се определя от инвестициите, от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и дали ще има нова атомна централа, каза Николай Денков. От 2025 година ще има модел за либерализация на пазара на тока за бита. Ще се подготви проект на наредба за компенсиране на уязвими потребители.

„Целта ни е да не се правят фалшиви парични потоци, от които само банките да печелят. Работим с регионалното и социалното министерство по тази тема“, каза министърът на енергетиката.

Ключови промени в Закона за енергетиката, които са публикувани за обществено обсъждане, предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

Със законопроекта се въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност, и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.

В съответствие с европейски регламент, допускащ спешна намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в период на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина