БизнесНовини

Рекорд в цената на тока за бизнеса

Постигната стойност в България на цената на електроенергията на свободния пазар за сегмента „сегментът е ден напред“ е една от най-ниските в Европа с днешна дата – 54 евро/мВтч или 105.58 лв.

Средната стойност на електроенергията до момента през януари е 131 евро (256 лв.) на мвТч, като подобни стойности не е имало от септември 2021 г.

Единствено Португалия и Испания бележат по-ниски стойности за 19 януари, но там има наложен таван на производителите, които използват природен газ, напомня Капитал.

Анализаторите отбелязват връзката с цената на природния газ, която също както тока, се понижава в последните седмици и в момента фючърсите за месец напред са около 60 евро (117 лв.) на мвТч, което пак е най-ниското от 2021 г.

Топлото време също играе роля на двата пазара. През декември, когато беше по-студено, цените бяха по-високи, въпреки че и тогава не се доближиха до летните рекорди от 1200 лв. на мвТч и дори 2000 в пиковите часове, коментират специалистите.

Припомняме, че у нас има въведен от парламента таван за цената на тока, над който небитовите потребители се компенсират и той ее 200 лв./мвТч за цялата 2023 г. Според анализаторите, ако цените продължават да се понижават, бизнесът скоро няма да има нужда да бъде компенсиран.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина