АртГрадътКултураНовини

Чешкият център открива изложбата CHRISTMAS TREASURE

Перлените коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република савписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО)

Чешката стъклена коледна украса е също толкова важна част от празника, колкото елхата, коледните песни и подаръците. Разнообразните декори и качеството на изработката са истинско съкровище, което носи радост на деца и възрастни по целия свят. Изложбата представя селекция от най-доброто, което днес се ражда в ръцете на чешките стъклари. Откриването на CHRISTMAS TREASURE е на 8 декември в 18 часа в Балабановата къща в Пловдив.

Събитието се организира от Чешкия център в София съвместно с Посолството на Чешката република в София, Почетното консулство на ЧР в Пловдив, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общински институт „Старинен Пловдив“ в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Изложбата CHRISTMAS TREASURE е част от традиционния артистичен форум „Светлина и надежда в Стария град“.

Куратори на изложбата са Дагмар Хавличкова и Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. Архитектура на изложбата: Анна Козова. Графичен дизайн: Studio COLMO

Производството на коледни украшения от издухано стъкло в Чехия има дълга традиция, много почитатели и колекционери по света. Изложбата представя не само традиционни стъклени коледни украшения, техните основни форми и техники, но и най-новите тенденции в областта – всичко от продукцията на чешките фирми. Специална част заемат перлените коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република. През 2020 г. те бяха вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО). Качеството на ръчната изработка, оригиналната декорация, традицията и майсторството са предимствата, които спомогнаха за утвърждаването на чешките стъклени коледни украшения като световно признат феномен.

Първите чешки стъклени коледни украшения са създадени още преди средата на XIX в. в областта на Изерската планина и въпреки това в началото на 20. век производството им в Чехия е частично. Стъкларите в северната част на Чехия предпочитат да изработват посребрени перли, които се търгуват в големи количества най-вече в Индия.

Едва преди Първата световна война, когато чешките продукти са изтласкани от пазара от по-евтината конкуренция, при вида на пълните складове местните предприемачи стигат до идеята да сглобяват от тях стъклени коледни украшения, които по това време са вече популярни в Европа и Северна Америка. Така се ражда оригинален вид украшения от кухи перли – яблонецки коледни украшения. Скоро се появяват и украшения от нанизани на връвчица стъклени мъниста.

След 1918 г. кризата при издуханите от стъкло перли изчезва за кратко, но е последвана от рязък спад. Институтът по стъклото в Храдец Кралове предлага изход от трудното положение. Традиционните издухани от стъкло коледни украшения се произвеждат в малки количества в Чехословакия и институтът решава да промени ситуацията като през лятото на 1931 г. с негова подкрепа е основано Сдружение на стъкларите-производители на коледни украшения. До този момент издуханите от стъкло коледни украшения се внасят в Чехословакия от Германия, но ситуацията се променя и те започват активно да се изнасят в чужбина – предимно в САЩ. Приблизително половината от продукцията е предназначена за вътрешния пазар. Чехословашките украшения печелят престижната награда Grand Prix на Световното изложение в Брюксел (1935 г.), както и в Париж (1937 г.).

След комунистическия преврат през 1948 г. производството на коледна украса е национализирано и монополът върху износа им е придобит от държавното предприятие „Яблонекс“ (Jablonex). Производството и търговията имат напредък, както и успехите на изложенията (Grand Prix на EXPO’58 в Брюксел). Периодът на този вид управление продължава повече от четири десетилетия. Едва след Нежната революция през 90-те години, когато държавните предприятия са затворени или преминават в частни ръце, конкурентната среда е подновена и чешките стъклени коледни украшения, повече от всякога, стават много по-разнообразни откъм шарки и декори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина