ГрадътИзбориНовини

Каназирева: Зелените площи в парк „Отдих и култура“ могат да се запазят

„Съюз за Пловдив“ подготвя предложение за нови параметри в зоната на спорния имот

„Зелените площи в парк „Отдих и култура“ трябва да бъдат запазени и има възможност за това“, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Тя посочва, че Община Пловдив разполага с всички механизми за частично изменение на параметрите в цялата зона, в която попада имот с площ 81 дка.

Каназирева и общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ подготвят предложение за изменение на параметрите на застрояване, което ще внесат за обсъждане. Целта е да не се допуска презастрояване, от което се опасяват гражданите и което предизвика основателно обществено напрежение.

„Проектът на новия ОУП беше приет от Общинския съвет, защото Пловдив не може да остане без актуално градоустройствено планиране. Ако на сесията бяха направени корекции, това щеше да доведе до незаконосъобразността на целия план, който предварително беше съгласуван с министерствата, включително с МРРБ, както и с РИОСВ – Пловдив“, коментира Каназирева.

„За въпросната зона, предизвикала спорове, в ОУП са заложени 30 % плътност и кинт 0,8. Подобно застрояване не бива да се допуска. Затова ще внесем предложение за промяна в параметрите, което ще гарантира запазването на зелените площи”, подчертава Каназирева.

Според нея грешката на Общината е, че параметрите не са разгледани много по-рано, още със заданието или при обсъждане на предварителен проект на ОУП, за да се заложи своевременно максималното запазване на зеленината в парка.

„Лошото е, че ние търпим последиците на едни престъпни управленски решения много назад във времето, за които аз нееднократно съм говорила“, отбелязва лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Напомня, че общинските имоти с площ 140 дка в парк „Отдих и култура“ са апортирани в далечната 2002 г. в смесено дружество „Увеселителен парк“ и оценени на минималната стойност от 1,2 млн. лв., равни на 25% акционерно участие.

„През 2010 г. внесох сигнал до кмета Славчо Атанасов, с който настоявах да заведе дело за вреди и да се спре сделката, но за съжаление нищо не последва. От справката на Агенцията по вписвания ми стана ясно, че този имот е ипотекиран на фирма със седалище в с. Ябланица. Още тогава алармирах Общината, защото общинският съветник няма правомощия да предявява съдебен иск. Тези правомощия са дадени на кмета, който може да иска разваляне на сделка или да претендира вреди, каквито в случая бяха нанесени на Пловдив“, напомня Каназирева.

По този начин, чрез така нареченото публично–частно партньорство, в Пловдив изчезнаха редица ценни имоти –и къщите в Стария град, и Международен панаир, и част от зелените площи до Гребния канал, наречени „Увеселителен парк“, и общинският превозвач „Градския транспорт“.

„В тази насока съм водела много битки назад в годините, но за съжаление така и не случихме на смел кмет, който да положи усилия да върне тази собственост на града. Сега търпим последиците. Собственикът в случая няма никаква вина, защото той е придобил имот, подарен навремето от Общината и препродаден няколко пъти“ , коментира Дани Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина