АктуалноВластГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Зико научи в Истанбул, че му вдигат червен картон

“ Той свърши много работа. Много добър човек е”. Така, на политически, а и приятелски език, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е удовлетворен от работата на кмета на втория по големина град Здравко Димитров. На спортен жаргон, тъй като изказването дойде след питане на Под тепето на строящия се стадион Христо Ботев, лидерът на ГЕРБ показа червен картон на градоначалника, издигнат от партията му. Пенсионира го политически преждевременно.

Случайно или не, развръзката се случи в отсъствието на самия Димитров. Той е на спортно събитие в любимия му Истанбул, по покана на кмета на мегаполиса. В компанията е на доверения си човек Владимир Кисьов- общински съветник от ВМРО, основен партньор и поддръжник в местния парламент на Зико и екипа му.

Дали близостта на двамата ще се запази след днешното изявление на Борисов, предстои да разберем. Защото истината е, че от днес Здравко Димитров е в безтегловност. А политическите играчи, накацали на масата, не обичат несигурността.

Сигурно е едно- следваща година Пловдив ще се управлява на полусъединител и на инерция. Както всъщност се управлява в последните повече от три години.

Днешният акт на лидера на ГЕРБ бе ясен знак, че му е писнало от гасене на пловдивски пожари. Той лично спира за втори път проекта на Здравко Димитров за Водната палата, след като веднъж нареди средствата за него да бъдат прехвърлени за стадионите. Това се случи през февруари тази година. И в двата случая действа след силна вътрешна съпротива в ГЕРБ срещу пробива.

Така, заради фиксидеята си за проекта на Водната палата Димитров загуби доверието на лидера си и приятел Бойко Борисов. Днес бившият премиер даде и друга заявка- групата на ГЕРБ в Общински съвет няма да се съобразява с предложенията и решенията на Здравко Димитров. “ Това е демокрацията”, заяви Борисов.

От тук насетне турболенция ще има и в самия Общински съвет, където досега Зико разчиташе на плаващо мнозинство, при нужда и с подкрепата на БСП. След днес част от партньорите на Зико вече знаят, че в него няма политическо бъдеще. И вероятно ще започнат да се преориентират. Много от тях са го правили умело през годините. Най-яркият пример е Кауза Пловдив на Георги Титюков. Те са майстори в напускането на потъващия кораб.

Хората на Дани Каназирева също ще се поослушат, тъй като вярват, че Борисов може да се спре и на нея за местните избори догодина. Надява се и самата тя- днес прегърна лидера на ГЕРБ на входа на Колежа. Пристигна минути преди него, реагирала мигновено на новината за изненадващата визита.

Изводът от цялата ситуация е, че до есента на 2023г. в Пловдив няма да се случи почти нищо. Мотивация в управленския екип на общината за сериозни политически и реформаторски решения няма да има. Нямаше и досега. Предстои година на свободно падане- турболенцията е силна, а пилот в самолета няма. Той бе пенсиониран.   

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Отврат , само каква разкрачена метафоричност, как скочи на Бойко. Никой няма да гласува за Бсп и Герб, щото ще бутат тази алчнотия за кмет.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина