АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Жълтото училище – 7 години безразличие, граничещо с безстопанственост

Безразличие, граничещо с безстопанственост. Така единствено може да бъде определено отношението на ръководството на Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” към една от най-ценните сгради в града- Жълтото училище.

Единственото висше учебно заведение под тепетата със специализиран културен профил демонстрира забележително безхаберие към съдбата на ярък пример за съхранено културно наследство, при това построено през 1868г. с образователни цели- сграда на първата пловдивска гимназия.

Седем години след старта на дългоочаквания проект за реконструкция и укрепване на величественото здание в Стария град, там сякаш все още не е забит нито един пирон. Въпреки осигуреното държавно финансиране като целева субсидия от 1 милион лева и общинско такова под формата на дарение от 100 хиляди лева, сградата не просто не е ремонтирана, но състоянието й става все по-тревожно. Не просто това- средства за ремонта бяха осигурени и от куп частни дарители. В кампанията преди десетина години участваха имена като Васко Василев и Теодосий Спасов.

 До днешната ситуация се стигна след липсата на адекватни действия от вече втори ректор, който се занимава с този ключов проект- след проф. Милчо Василев и проф. Тони Шекерджиева- Новак, която влезе в мандата си преди четири години със заявка, че Жълтото училище е приоритет №1 за нея. Тя вече излезе от мандата си, тъй като той приключи, но нито една от заявките й по темата през годините не се случи.   

Безразличие демонстрират и градските, а и държавните институции, осигурили наличните все още пари за реконструкция и ремонт на първата пловдивска гимназия. Никой в градската управа или в държавната не повдига въпроса каква е съдбата на осигурените средства на АМТИИ за ремонта, как се харчат те и каква е съдбата на паметника на културата, заради който бяха проправени пътеки до жълтите павета в столицата. Именно заради осигуреното финансиране от държавата бившият председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова стана почетен доктор хонорис кауза на ВУЗ-а. Тя обаче също не взима отношение по темата, заради която стана почетен доктор- нямаме от нея питания например какво става с този 1 милион от държавата и защо Жълтото училище се намира в даже по-лошо състояние от това, в което бе преди 7 години.

Ако следим поведението на държава и община може да се заблудим, че сякаш с осигуряването на средствата за ремонта се е решил на мига проблемът на Жълтото училище, а реконструкцията по същество е бил извършена още с превеждането на парите по сметката на академията. Да, ама не. Всички по веригата си обаче към днешна дата си затварят очите, че Жълтото училище продължава да седи в това клето състояние, макар и с много пари в сметката на Академията за него. Няма и нотка от онзи вой за финансиране, който имаше преди десетилетие, провокиран от състоянието на паметника от национално значение и условията, в които се обучават студентите там. Няма  нарочни пресконференции, молби за политическа подкрепа, парламентарни питания и благотворителни акции. Все едно в сградата отново посреща студентите и блести с визия, за която всички мечтаем от толкова много време. Редно е тук да подчертаем, че АМТИИ изпитва остра нужда от среда за обучение на студентите след затварянето на Жълтото училище за прословутия ремонт. С безразличието си към сградата академията демонстрира и подобно отношение към възпитаниците си.

На политическо ниво темата отново отвориха единствено общинските съветници от групата на ПП-ДБ, които попитаха общината официално какво се случва със 100-те хиляди лева на пловдивския данъкоплатец, дарени през 2017г., в средата на втория кметски мандат на Иван Тотев за дофинансиране на основния ремонт и укрепване на Жълтото училище. От администрацията са пратили на свой ред питане до ректора на АМТИИ с вече изтекъл мандат проф. Тони Шекерджиева- Новак.

От отговора й установяваме много интересни неща, които будят допълнително недоумение. Научаваме, че дарените средства от общината все още седят недокоснати, вече седем години, в сметката на академията. Научаваме още, че по-голямата част от целевото държавно финансиране от 1 милион, отпуснато по спешност за старта на проект за укрепване на ценната сграда, също седят там и чакат да бъдат похарчени. Това обаче се е случило с точно 184 062,45 лева за извършени дейности по реконструкцията и укрепването на първата пловдивска гимназия. От отговора на проф. Шекерджиева-Новак не разбираме какви точно изпълнени дейности за разплатени, тъй като поне видимо паметника на културата е все в едно и също състояние от началото на проекта.

В отговора на ректора с изтекъл мандат научаваме и нещо, още по- озадачаващо- понастоящем работата на обекта е спряна поради изтекъл срок на действие на строителното разрешение. То е било издадено през 2014г., но презаверено през 2017г. Давността от пет години е изтекла през 2022г., но до този момент ново разрешение за строеж не е издадено. Или имаме две години на бездействие от страна на висшето училище. В отговора си проф. Шекерджиева-Новак уточнява, че са „предприети и се процедират всички надлежни действия за издаване на ново разрешение за строеж”, но не съобщава какво точно ръководството е правило по този въпрос от март 2022г. И кога точно въпросните действия са предприети.

На финала на отговора си ректорът с изтекъл „успокоително” уведомява, че „всички дейности по реконструкцията и укрепването на Жълто училище ще бъдат довършени”. Кога, ще попитаме следващия ректор, който ще бъде посочен на 15 март и чийто избор е предизвестен- приближеният до проф. Шекерджиева-Новак доц. Жан Пехливанов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

14 коментари

 1. Частната фирма НОВАК (продажби Хонорис Каузи и „ви’шо“) с безбройните ПРЕхабилитирани „професорки“ съсипалои Жълтото Училище а и с АКАДЕМИЧНА НЕЗАВИСИМОСТ“ следва да възстанови на Града комплекса на Първа Девическ Гимназия от арх. Виктория Ангелова-Винарова като се изнесе към …НЕЗАВИСИМА локация.

  Градът вместо да съчинява ново здание за МАТЕМАТИЧЕСКА Гимназия нека се загащи и си възвърне отнемани през „петилетките“ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИМОТИ КАКВОТО БЕШЕ В САМИЯ ЦЕНТЪР У-ЩЕ „КИРИЛ НЕКТАРИЕВ“ ЗАГРАБЕНО ПЪК ОТ НИКОМУ НЕНУЖНОТО ДЪРЖАВНО РАДИО ПЛОВДИВ / РТЦ.

 2. Сградите дадени на амтии се разпадат и не отговарят на никакви съвременни учебни стандарти! Чудно къде е РЗИ?! В стария град освен жълтото училище има поне още пет сгради на академията с не по-малко важна историческа стойност! Вижте състоянието на Славейковото училище! Вижте разрушеното сграфито на Киров на сградата на Съборна! На арх. Винарова е цялата с климатици, със затворен вход… И т.н. Как въобще може това да е академия за изкуство?!? Безхаберни ректори с клики, синове, снахи, роднини… Край няма!

  1. „…академия за изкуство…“ казваш?

   АКАДЕНИЯ ЗА ВЗИМНО ХАБИЛИТИРвАНЕ, НАД-ХАБИЛИТИРАНЕ И НАДЦАКВАНЕ

   ФАБРИКА ЗА БЕЗРАБОТНИ „ВИШИСТИ“

   БУДАЛИТЕ ИМ СНАСЯТ…

 3. Ми няма муфта няква, нема схема по 5 умножена и затова, В тази скапана държава всичко е мотивирано от дебело пликче, няма ли пликче- всичко се разпада и отича в канала на историята.

 4. То всипко взе да им става зле в тая академия. ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ, конкурс „международен“ Без международно участие и жури. Всеее, колеги в това жури. После всички се поздравяват и си раздават медали… пълен фарс. Ако не е фолклора не знам как ще се спасявате.

 5. …ЗА ЕДНО МИЛИОНЧЕ (КОЕТО ДАЖЕ НЕ БЕШЕ ОТ НЕЙЗИНОТО ДЖОБЧЕ, А БЕШЕ МОЕ / ТВОЕ . НАРОДНА ПАРА!) ОТ ХАБИЛИТИРАНИТЕ „ПРОФЕСОРКИ“ ОТ БЕЗПОЛЕЗНАТА ФАБРИКА ЗА БЕЗРАБОТНИЦИ

  УЖКИМ ЗАРАДИ УКРЕПВАНЕ О РЕСТАВРАЦИЯ НА ЖЪЛТОТО….

  ВЕЛИКИЯТ ФОЛКЛОРИСТ ДИАМАНДИЕВ УСТРОИ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ФИЛИАЛ НА КОНСЕРВАТОРИЯТА ЗА НАРОДНА МУЗИКА И ТАНЦИ.

  ПОЛУЧИ ВЕЛИКОЛЕПНИЯ КОМПЛЕКС НА ПЪРВА ДЕВИЧЕКА (ВПОСЛЕДСТВИЕ ОБРАЗЦОВАТА ПРОГИМНАЗИЯ С УЧИТЕЛСКИ ИНСТИТУТ) НА АРХ. ВИКТОРИЯ АНГЕЛОВА-ВИНАРОВА – – – НА КОЙТО СЕГАШНИТЕ МАЗНО-КАНЦЕЛАРСКИ КАДЪРНИЧКИ ДАЖЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ ЧЕ ЕЛЕГАНТНИЯТ ГЛАВЕН ВХОД Е ОТКЪМ ДЖУМАЯТА И ПОЛЗВАТ СЛУГИНСКАТА ВРАТА.

  К’ВО БЕШЕ – К’ВО СТАНА! КАКВО ЧУДОВИЩЕ… МЕТАСТАЗИ…

  ОБЩИНАТА ДА СИ ПРИБЕРЕ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ НА АНТИИИЙЙЙ ИМОТИ А КАДЪРНИЦИТЕ ДА ВЪРВЯТ В МИЧКЮР С БУДАЛИТЕ-ПОСЛЕДОВАТЕЛИ

 6. Отслабването без диета и гладуване не е мечта – това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват–> http://gg.gg/ketoexpo

  1. абе на П*ткана фамилното име знае ли го някой?

   Директорът с когото тя съжителства заради СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО не се е подписал за съпруг.

   Децата й били от най-разнообразни бащинства, казват…?

   Да не би да е Йехова, милата, или Мормон?

   Само питам де, напоследък с тая П*ТКАНИЗАЦИЯ

 7. …ЗА ДА МОЖЕ ДА ПРОГЛЕДНА ЗА ЧИФТЕТО, ЗА ЖЪЛТОТО, ЗА БНБ И ЗА ДРУГИ БАКИИ ИЗВЪН ЖЕЛЕЗОБЕТОННИТЕ „АНТИЧНОСТИ“ ДЕТО ГИ НАЦВЪКА ДА НИ СЕ СМЕЯТ СОФИЯБЦИТЕ

  НА АРХЕО-КУЛ-ТУРИСТА ЗАПЛАТАТА АКО МУ СЕ УТРОИ МОЖЕ ДА ПРЕСТАНЕ МАГЬОСНИЧЕТВАТА С „КОЛТУРНИО КАЛЕНДАР“

  1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛето претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като непрогледното „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ- та друго отношение не заслужава

 8. Георги Стаменов – долният лицемер и нагъл популист(кмет) на район централен, вече трети мандат НЕ е споменат подобаващо в статията, а отговорен за голяма част от всичко изброено. Защо му се подмазвате и му прикривате трибуквието? Продадохте ли се?

   1. Г-ЦА ДОЦЕН’КАТА ДА ОСТАВИ САНДЪКА „ЕПИСКОПСКИ“ ЗА ДА ВПРЕГНЕ СТОТИНАТА ПОДЧИНЕНИ Г-ЦИ ЗА ДА СЕ ШПГРИЖАТ ЗА САМИТЕ СГРАДИ – ТО НЕ МОЖЕ САМО КУДКУДЯКАНЕ ПО КОНФЕРЕНЦИИ…

    АБЕ Я ГИ НАХАБИЛИТИРАЙТЕ ‘СИЧКИТЕ ЗА ПРОФЕСОРКИ ЧЕ ДА ЦЪФНЕМЕ ПА ДОРИ И ДА ВЪРЖЕМЕ…

    1. ЕТО ЗА ТОВА ТРЯБВАШЕДА ГОВОРИТЕ ВМЕСТО ДА СЕ ОТПЛЕСТВАТЕ ПО НЕСЪЩЕСТВУВАЩО „ОПАМЕТНИЧАВАНЕ“ И GENIUS LOCI СЪС ЗАБУЛЕНАТА КЪСОГЛЕДА (КРИВОГЛЕДА…?) ФИЛИСОФЕСА-ИСТОРИЧАРКА АКАД. ПРОФ. Д-Р ЛАНДШ. АРХ./ЛЕСОТЕХНИК Г-ЦА ШНИТЕРОВА МИНАЛИО МПЕТАК…!

     АГИТКИ ЩЯЛА ДА ОРГАНИЗИРвА ДА ЗАЩИТИ „ДУХА НА ГРАДА“ ОТ НОВИТЕ ПЛОВДИВЧАНцИ

     ФМЕСТО ВИТИЕВАТО СЛОВОБЛУДСКО КУДКУДЯКАНЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина