АктуалноГрадътМненияНовиниОбщина Пловдив

Завършва реконструкцията на пречиствателната станция

Реконструкцията на пловдивската пречиствателна станция е към своя край. Проектът е изпълнен на 95 процента, а до месец градът ще има най-модерната и високотехнологична пречиствателна станция у нас, която освен биогаз ще произвежда и електричество. В това се увериха на място кметът Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев, които инспектираха строителните дейности. Двамата се разходиха из целия обект, за да видят новите и реновираните съоръжения, през които ще минава цялата мръсна вода на Пловдив, ще се пречиства и в реката ще се излива кристално чиста течност.

„Договорът ни е до края на годината. Стараем се в рамките на този месец да приключим. При съоръженията всичко е готово- пътят на водата е на 100 процента изграден. По утайковото стопанство има още малко работа. Остава да направим прилежащата инфраструктура- асфалтиране, озеленяване и прочие. Ще засадим 170 дървета в зоната”, обясниха на място изпълнителите.

„Изградени са чисто нови метан танкове за биогаза, който се произвежда в пречиствателната станция. Той е аналог на метана, като разликата с природния газ е, че има по-малко процента метан в него. Вече са монтирани газ генератори, които работят на обеднения био газ и произвеждат електроенергия, задоволяваща 50 процента от нуждите на пречиствателната станция в бъдеще при нормален експлоатационен режим. В края на процеса на утайките има изсушителна станция, която е първата в България. Ако днес произвеждаме 100 кубика утайка, след като мине през изсушителната станция, те ще станат 25 кубика. Те са с такава концентрация и такъв състав, че директно могат да отидат и да бъдат изгорени във всеки ТЕЦ. Тоест, с тази инсталация повече няма да има остатъчен продукт. Произвежда се гориво, което отива за изгаряне, от което остава само пепелта в ТЕЦ-а. Това намалява силно разходите на станцията”, обясни инж. Павел Павлов, главен проектант на пречиствателната станция. Той уточни, че тя ще е втората по големина в страната, след софийската, но ще е най-модерната.

Припомняме, че пречиствателната станция е най-големият проект от Водния цикъл- стойността му е 70 000 000 лева от общо 115 000 000 за целия цикъл.

„Доволен съм от това, което видях. Този обект върви перфектно и в срок, тъй като всичко е проектирано както трябва, фирмата изпълнител е на ниво. Не знам дали така ще бъде с южния обходен колектор, който неправилно е проектиран. Не трябваше да се спира движението по „Александър Стамболийски”. Трябваше да са минали отчуждителните процедури и по трасето с тях да се вкарат тръбите. Сега трябва да правим излишни движения. Не е отуждена земята, не е проектиран добре навремето и сега пак хората няма да са доволни”, коментира кметът Здравко Димитров.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина