АктуалноБългарияКриминалеНовиниФотогалерия

#ЗАЕДНО в борбата с пожара над Югово – ВИДЕО и СНИМКИ

Премиерът: Ситуацията е овладяна и предвидима

Седми ден продължава борбата с пламъците

Борбата с пожара, обхванал над 1 000 декара гора в трудно достъпна местност над родопското село Югово, община Лъки, продължава седми ден. Рамо до рамо в нея участват огнеборци, горски рейнджъри, доброволци и военни.

Няколко дни военно въздушни сили с вертолет Кугaр AS532, помагат в гасенето на пожара. Днес в 9.53 ч. вертолет „Кугар“ от 24-а авиобаза в Крумово отново се включи в гасенето на пожара край с. Югово. Екипажът на вертолета ще помага за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

Видеотото е на Bulgarian Air Force .

От 08.30 ч. днес, 18 август, 47 военнослужещи, с ръководител подполковник Коста Делев – командир на противотанков дивизион, са на терен отново в района на връх „Божево име” и действат в две направления. Първата група ще извършва дейности по ограничаване и недопускане на огъня  към с. Югово в район, намиращ се на около 3 км северозападно от селото, а втората група ще вземе непосредствено участие в гасенето на пожара в района на връх „Божево име“. В дейностите се включва и устройване на просеки с цел ограничаване на разпространяването на огъня.

Припомняме, че местните хора се обърнаха с призив за помощ от държавата и поискаха в потушаването на стихията да се включи и летателна техника от чужбина.

Галерия със снимки на капитан Димо Вичев от гасенето на пожара край Югово

Денят на доброволците от отряд Аварийно Спасяване Пловдив започна в 05:00 с екипировка, товарене и път.

В 07:00 трябваше да сме в Нареченски бани, за да помогнем за пожара над Югово. Два екипа са на място с високопроходими машини за да извозват доброволци в сложен и пресечен терен. Има доброволци, пожарникари, горски служители.

Всички искат едно – да ограничат огъня и да спасят каквото може от гората. 07:05 – дойдоха и колеги от Доброволно формирование за овладяване на бедствия София – те са тръгнали в 04:00. Надяваме се на положителен резултат в края на деня,“ разказа на страницата на формированието в социалната мрежа Росен Спасов.

Седем противопожарни автомобила тази нощ останаха на място. Добрата новина е, че пожарът не се е разраснал.

В началото на днешното заседание на Министерски съвет служебният премиер Стефан Янев заяви: Ситуацията с пожара над село Югово е овладяна и предвидима.

Вижте подробности във видеото.

„Има множество техника и хора, които са на разположение и имат готовност да се включат в борбата с пожара веднага.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина