АктуалноБизнесГрадътЖивотНовини

За 2.5 милиона може да осветят пътя Пловдив – Пазарджик

360 хибридни стълба, захранвани със слънце и вятър, са достатъчни да светне стария път към София

Колкото и да е свит откъм обеми на изложбени площи Есенният технически панаир през 2022-ра, който стартира в началото на седмицата, след две години пандемия от Covid, предлага съвременни решения на отколе наболели проблеми. Голяма част от тях дори от години са в България и не е ясно защо не се ползват. Или пък е ясно?!

Например, наша фирма, която представлява от 4 години китайски производител на умни джаджи, демонстрира как може да се осветят улици и извънградски маршрути със зелена енергия и независимо захранване, без това да е безумно скъпо.

В 4-та палата репортерът ни откри изложени хибридни улични стълбове, които се захранват от слънчева и вятърна енергия.   

Поставихме задача на управителя на дружеството Веселин Трайков да изчисли оферта за осветяването на участъка от стария път за София Пловдив – Пазарджик.

Оказа се, че ако бъдат монтирани на всеки 100 метра по един стълб на 36-километровото трасе, сумата възлиза на 2 милиона и половина лева.   

„Цената може да се намали в зависимост от варианта, който се приеме. Както и леко да се повиши. Може да имат и тротоарен елемент за осветление, освен този към пътя. Гарантират пълна независимост. Лед лампите могат да се зареждат освен с вятър и слънце, и със ток  – хибриден вариант. Също така имат WiFi eлемент за управление от разстояние.“ – уточни Трайков.  

До момента фирма „Топъл под“ има монтирани такива стълбове единствено по частни проекти на планински места.

На щанда може да видите и соларен чадър за сянка, който има вградено устройство за зареждане на телефони и таблети. Така плажуващи и къмпингуващи, може да слушат музика и да сърфират.

Тържественото връчване на златните медали с диплом от 76-я Международен технически панаир ще се състои на церемония в зала „Пловдив“ на Конгресния център днес. Тази година 24 нови изделия, отговарящи на стандартите на Европейския съюз, се състезават за 15 златни медала. Жури, съставено от специалисти в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, ще определи носителите на отличията. Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина