Яса тепе – поредният препъни камък пред Водния проект

Актуално Градът Култура Новини

Предстоящо археологическо проучване ще забави временно дейностите по Брезовско шосе

Ремонтът на улица „Брезовско шосе“, който се извършва по „Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“ – позиция 3, по-известен като Водният проект, се изправя пред ново препятствие.

Проблеми при изкопните дейности на „Брезовско шосе“

За това намекна кметът Здравко Димитров по време на откриването на Международната изложба по отбранителна техника в Пловдивския панаир.

Хемус 2022 събра дипломати и висши военни от цял свят (ГАЛЕРИЯ)

Този лот по линеен график трябва да завърши след по-малко от година – до април 2023-та, но предстои да бъде замразен за неопределено време, тъй като изкопните дейности са достигнали до защитената Плоска могила, или изчезналото Яса тепе.

Изчезналите тепета на Пловдив

Експерти от РАМ-Пловдив потвърдиха, че предстои археологическо проучване на зоната. По този повод тя е била посетена от комисия на Инспектората към Министерство на културата и Археологически музей – Пловдив във вторник. Предстои да се изготви необходимата документация за целта, а няма яснота и по въпроса дали община Пловдив или Министерство на културата ще финансира археологическите разкопки.

Припомняме, че през 2017-а Плоската могила попадна в медийното полезрение, след сигнал на археолог Росица Миткова, която алармира, че при строеж на сграда там се унищожават ценни артефакти от най-ранната история на Пловдив. Тогава въпреки предписанията на контролните органи, собственикът на строителния обект продължи своята дейност и сагата мина през съд. Година по-късно специалисти от Регионалния археологически музей в Пловдив успяха да направят геологически профил на Яса тепе.

Вчера на място е дошла комисия начело с представители на Инспектората към Министерство на културата и Археологическия музей. Преди години там гръмна скандал, след като бизнесмен разруши ценни артефакти и казусът стигна до съд.

Тепърва предстои да бъде изготвена документацията, за да се пристъпи към проучване, както и да се уточни финансирането на разкопките.

Припомняме още, че временната организация на движение по Брезовско шосе бе удължена до 31 юли.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Яса тепе – поредният препъни камък пред Водния проект

  1. Давайте, унищожете античността на града, защото трябва да се изгради обекта. В Рим с десетилетия се бави прокопаването на трасето на метрото, там се спира всякаква строителна дейност за проучване и съхранение на находките. Ние ли сме по–умни при положение, че Рим е по–богат на исторически забележителности. Но те се съхраняват за поколенията, не се действа юруш по балкански.

  2. Аз ли нещо не разбирам – уж се знае къде минава трасето, както и къде е могилата, но чак сега разбраха, че ще минават през нея и замразяват обекта!!! Колко удобно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.