АктуалноГласовеГрадътЗелен градМненияНовини

Вкарват понятията “велогараж” и “велопаркинг” в Наредбата за преместваемите обекти

По предложение на Зелено движение групата на Демократична България в Общински съвет внесе предложение в местния парламент за вкарваме понятията “велогараж” и “велопаркинг” в Наредбата за преместваемите обекти, като по този начин тяхното поставяне ще стане законно.

Целта на съветниците е запълване на празнина в нормативната уредба, свързана с т. нар. „микромобилност“ (вътреградскитранспорт с велосипеди, тротинетки и малки електрически ППС). В пловдивските наредби липсва правна възможност за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, свързани с велопаркиране.

Обикновено площите около жилищните сгради са собственост на Общината, но досега общинските наредби не упоменават изрично поставянето на велогаражи, поради което то би струвало на собствениците им в пъти повече задължения към Общината за единица площ, отколкото например наемането на паркомясто за автомобил.

Промените в наредбата имат за цел да се отвори възможност хората по своя инициатива да поставят такива гаражи в близост до местоживеенето си, където ще могат да съхраняват не само велосипеди, но и детски и инвалидни колички.

„ Докато тече 30 дневния срок за обществени консултации по нашето предложение, всяка помощ от гражданите на Пловдив е добре дошла. Имаме нужда от положителни становища по нашето предложение. Ако изразите одобрението си, ще придадете допълнителна тежест на предложението пред Общинския съвет и така ще увеличите вероятността то да бъде прието”, обявяват от Зелено движение.

За да изразят одобрението си гражданите могат да изпратят имейл до Общинския съвет на адрес [email protected]  с копие до [email protected] в срок до 30-и юни.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина