АктуалноГрадътЕвалаНовини

Виктория Радева пуснала реми на Борисов като малка

Европейската шампионка по шахмат бе посрещната емоционално в Общината

Гордостта на Пловдив в женския шахмат Виктория Радева бе посрещната тържествено в заседателната зала на Община Пловдив от кмета Костадин Димитров. Той посрещна младата дама с огромен букет цветя и ѝ връчи плакет на общината.

Припомняме, че Вики е част от петте състезателки в Националния женски отбор, спечелил историческа титла преди дни на европейското първенство в Черна гора, заедно с Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. Те грабнаха титлата, надигравайки с една точка Азербайджан. 

На емоционалната среща Костадин Димитров призна, че следи кариерата ѝ от малка и се познава с родителите ѝ.

„Вярвам, че българите сме най-красиви, най-умни и най-силни. Такива малки радости ни карат ние – пловдивчани, да бъдем горди с нашия ген, с нашите успехи, да чувстваме, че българската нация е една от най-успешните във всички спортове. С голяма гордост, чест и с голяма благодарност те посрещаме, защото караш всички нас да се чувстваме горди за твоите успехи“, обърна се кметът към Виктория.  

Председателят на Об С – Атанас Узунов разказа дълго пазена тайна – как Вики, като ученичка, по време на шахматен мач с Бойко Борисов, умишлено му дала реми. Това е станало в пръвото ѝ училище – „Никола Вапцаров“, за да постъпи така, тя била подучена по-рано от него. Преди срещата с Борисов Узунов ѝ казал:

„Ако видиш, че отиваш към победа – дай му реми“.

Вики призна, че постъпила точно така.

Шахматната кралица разказа за драматичната битка на финалите, където играла с температура от 40 градуса и веднага след срещите била откарана в Спешното.

Петър Зехтински изрази възхищението си от смелия ход, с който Вики е спечелила една от партиите, като е пожертвала царицата.

Шампионката призна, че това е била една от най-красивите ѝ партии, за която е получила поздравления от много шахматисти.

Виктория вече се радва на добро здраве.

„Много съм щастлива, че съм в родния Пловдив. Бързах да се прибера.“

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов също поздрави Виктория и ѝ пожела да е здрава, да е все така амбициозна и да не се предава.

Тя благодари за топлото посрещане, а председателят на Общински съвет Атанас Узунов подсказа, че местният парламент на следваща сесия на 7 декември ще гласува решение да удостои европейската шампионка с почетен знак на Пловдив.

Кметът Димитров беше категоричен, че общината ще продължи да подкрепя шахматистката. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина