АктуалноГрадътЖивотЗелен градКварталиНовини

Велогаражи в Пловдив? Мисията възможна от днес

От днес в Пловдив вече напълно законно могат да бъдат разполагани велогаражи и велопаркинги по кварталите. Това стана факт след решение на Общински съвет по предложение на зелената съветничка от Демократична България Добромира Костова за Изменение и допълнение на наредбата за реда за поставяне на преместваеми обекти на територията на общината.

„Това, което правим днес, е да въведем термините велогараж и велопаркинг в Наредбата. Това е първата стъпка в тази посока. Опитваме се да тръгнем по пътя, а следващите стъпки следва да дойдат от общината”, коментира Добромира Костова.

„Град, който си узакони поставянето на велогаражи, е град с бъдеще”, добави тя.

След разясняване на чисто юридическата част от предложението 19 съветника подкрепиха предложението и то мина. 16 от групата на ГЕРБ се въздържаха. Против нямаше.

Днешното решение отваря възможността гражданите да имат право да разполагат велогаражи в общинска територия, след съгласуване от районния кмет, разбира се.

Стъпките, които общината следва да направи, е да начертае последователна политика в тази екзотична до този момент област. Най-доброто решение на администрацията в случая е да намери решение как да въведе общи правила с разработката на схеми за поставянето на такива съоръжения в подходящите за това места и в най-добрия случай да избере един унифициран проект за велогараж с красив дизайн за целия град. Двата нови термина така или иначе ще влязат в изработващата се Наредба елементи за градското обзавеждане и всичко това, при желание от администрацията и районните кметства, може да бъде планирано.

.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина