АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Възстановиха къщата на Йоаким Груев в пълния й блясък

Проектът за укрепване, ремонт и реставрация на емблематичната къща на Йоаким Груев на улица „Христо Г.Данов“ приключи. В следствие на дейностите в последните 12 месеца, историческата сграда на детска градина „Майчина грижа“ светна в целия си блясък.

Климатиците са закачени на невидимата задна част на сградата

Заключението от видяното от Под тепето днес е, че реконструкцията на паметника на културата може да бъде давана като пример за отношение към културно-историческото наследство.

Красивата постройка е възстановена в автентичния си вид дори цветово. Няма никакви видими намеси по фасадата. Дори заменилата PVC профилите нова дървена дограма се доближава максимално до автентичната, такава, каквато е била преди повече от век. Климатици не се виждат- те са скрити от невидимата задна страна на сградата.

Сега предстоят дейностите по облагородяване на двора на детска градина „Майчина грижа“. Очаквай се те да продължат до началото на новата учебна година, за да може забавачката да посрещне малките си обитатели още през септември.

Припомняме, че през лятото на миналата година премахването на покрива на къщата на Йоаким Груев притесни пловдивчани, загрижени за архитектурното наследство и старините на града. Ремонтът стартира с цел да се заздрави конструкцията на паметника на културата за ново покривно покритие. Проектът бе разработен от архитектите Румяна Пройкова и Вили Раева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

    1. Комплименти на архитектките!

      Личи веднага компетентност, опит и …майчино отношение!

      И двете са ветерани на НИПК още от старо време =ИПК= и пипат здраво, градивно, без кудкудякането на днешните КАЛИНКИ на Архео-Кул-Туриста П.П.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина