АктуалноВашите писмаГласовеНовиниОбразование в ПловдивРазследване

Уволненият учител Любомир Ушеров: Невинен съм – ВИДЕО

Протестиращите в подкрепа на треньора по хокей на трева и учител по физическо в ОУ „Д-р Петър Берон“ са категорични, че той е натопен

От пресцентъра на МОН съобщиха, че директорът Стефан Кичуков отказва коментар за дисциплинарното уволнение на преподавателя

Дисциплинарно уволненият от работа учител по физическо възпитание в централното пловдивско основно училище „Д-р Петър Берон“, в чиято защита днес излязоха на протест ученици, родители и негови колеги оспорил уволнението си в съда. Както ви разказахме по-рано Ученици, родители и учители блокираха входа на ОУ „Петър Берон“.

По думите на протестиращите той е изгонен от школото след жалба срещу него, подадена от родител, за непристойни действия спрямо ученичка. Пред журналисти учителят Любомир Ушеров, който присъстваше на протеста, отрече да е опипвал деца. Ушеров обясни, че е вдигнал седмокласничка, за да извади заседнала топка в мрежата на прозорец, като това е станало пред очите на всички ученици и не е имало нищо непристойно.

Вижте неговия разказ.

Учителят бил задържан за 72 часа на 25 март т. г., а след това съдът го е освободил. По-късно майката, поискала да бъде отстранен от работа, Районният съд уважил молбата ѝ, но Окръжният я отменил.

В защита на връщането на работа на Ушеров са се подписали над 70 човека. Според протестиращите обвинението е скалъпено въз основа на лъжа, а уволнението му е неправомерно и в нарушение на трудовото законодателство.

За неспазване на процедурите пред медиите потвърди и представителят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в учебното заведение г-жа Кунка Цветкова.

След близо 2 часа на тротоара на ул. „Ген. Данаил Николаев“ пред входа на школото представители на родителите и колеги на Ушеров влязоха на среща при директора Стефан Кючуков по негова покана.

Пред репортера на Под тепето директорът Кичуков заяви, че срещата му с протестиращите е минала продуктивно и се получил диалог. По думите му той е обяснил на хората своите действия и мотиви. След тези думи Стефан Кючуков каза, че няма да коментира повече защото информацията била „чувствителна“.

По-късно от пресцентъра на МОН съобщиха, че отказва коментар за дисциплинарното уволнение на преподавателя и допълниха, че в момента тече наказателно производство.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина