Увеличение на цените на билетите за влак не е основателно

Актуално Власт Гласове Новини

Това заяви  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев

Той отрече проверките срещу фирми на превозвачи да са свързани с тяхното участие в протестни демонстрации срещу високите цени на горивата

На този етап данните заради завишения на пътникопоток в железниците показват, че не е нужно да повишаваме цената на влаковите билети. Обещахме пред българите, че ще повишим цената на билета едва тогава, когато си струва те да платят за по-добро качество. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев в интервю за bTV. По думите му  до лятото на 2026 г. е напълно реалистичен срок за доставката и въвеждането в експлоатация на новите двуетажни влакове. Събев каза още, че по обявената поръчка на стойност 1.7 млрд. лева, 1 млрд. са по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ние правим така, че целият процес на поръчка, на консултиране и изпълнение да е прозрачен и достъп да има всеки, които има интерес“ – така обясни защо поръчката е публикувана във „Файнейшъл таймс“.

Според министъра евтин и бърз публичен транспорт ще има тогава, когато се изгради транспортната система, в която водеща е железницата, а довеждащ транспорт е автобусният и прогнозира, че това може да стане през 2024 година.

Министър Събев категорично отрече проверките срещу фирми на превозвачи да са свързани с тяхното участие в протестни демонстрации срещу високите цени на горивата.

Няма цакане по устав. Това е цялостна програма, за да се осъществи тотален мониторинг върху изпълнение на обществените договори за превоз. Едни фирми са концентрирали голяма част от пазара. Има несъответствия със Закона за автомобилните превози, издадоха се актове, ако считат, че не са законни да ги обжалват.

 

Снимка: offnews

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.