ЗдравеНовиниПУЛС

Над 1 млн. души стават жертви на пушачите до себе си

Астма и инсулт – заболяванията от цигарения дим

Вкъщи, в офиса, в колата – всеки ден милиони хора „се превръщат“ в пушачи, без да го искат. Това са т.нар.  жертви на пушачите до себе си.

По данни на СЗО цигарите убиват повече от 8 милиона души всяка година – статистика добре позната, която трябва да припомняме не само на 31 май -Световния ден без тютюнопушене. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пряка употреба на цигари, а близо 1,2 милиона са пасивните пушачи, изложени на вторичен дим. Цигареният дим съдържа над 6000 химични вещества, около 100 от които са доказано канцерогенни.

Пасивното пушене причинява множество здравословни проблеми при кърмачета и деца, включително по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на внезапна детска смърт. Непушачите, които са изложени на пасивно пушене у дома или на работното си място, увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове с 20 до 30% .

Как да премахнем дима?

Никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Именно затова премахването на горенето и цигарения дим води до намаляване на вредата от пушенето, както за активните, така и пасивните пушачи.

Благодарение на продуктите без дим милиони пушачи, които не могат да се откажат от вредния навик, могат да намалят риска за здравето си и да премахнат пасивното пушене, твърдят експерти. Такива продукти са шведският снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.

Токсичният дим от цигарите се получава заради високата температура при изгаряне на тютюна. При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. Именно този процес на горене отделя в дима вредните вещества, които дишаме.

Електронните цигари – средство за премахване на пасивното пушене

Аерозолите, които се образуват от кондензация на водна пара или при електронно изпаряване на течности, са много различни по своя произход и състав от димните аерозоли, образувани при горене на дърво или тютюн. Нагряването без горене на тютюна води до образуване на аерозол, при който концентрациите на вредни и потенциално вредни вещества са 90% до 95% по- ниски в сравнение с дима от цигарата.

Данните се потвърждават и от друг експеримент на университета в Мадрид, който сравнява въздуха и вредните газове от улицата с аеорозола от електронната цигара.

„Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични вещества, отколкото ако до вас има човек, който пуши електронна цигара“, каза проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския автономен университет.

Проф. Гонcалес отбелязва, че електронните цигари могат да имат позитивна роля, заради премахването на пасивното пушене.„Това е важно, защото околните също са изложени. Но ако около вас има човек, който употребява електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации вече са намалени, а това, което издишва, се разсейва много бързо и на разстояние от един метър, концентрациите вече са много по-ниски.“, обяснява испанският професор.

„Ако в бара човекът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, докато ако същият човек, използва електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният страничен посетител ще бъде изложен само на 5 нанограма“. Това е 100 пъти по-малко, подчерта още проф. Гонcалес в защита на тезата си, че електронните циари са по-безопасни и по-малко токсични.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина