АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураНовини

Уникална структура откриха археолози в Пловдив – ГАЛЕРИЯ

На Голямата могила в м. „Южния некропол на Филипопол“ те се натъкнаха на храм от II-I век преди Христа, който има интересна строителна техника

Откритието на Археологическо лято 2023 в Пловдив представи доц. д-р Костадин Кисьов днес.

Става дума за уникална структура, която той и екипът му са разкрили по време на археологическите проучвания на обекта „Голямата могила“.

Тя е част от местността „Южния некропол на Филипопол“. Намира се на държавен терен, а проучванията са финансирани от Община Пловдив. Тук е имало около 60 могили.

Структурата е дълга 10 метра, с две отделни камери, които имат връзка помежду си, разказа пред директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.

По думите му, вероятно става дума за храм от т II-I век преди Христа, който екипът е успял да датира по счупен глинен съд, намерен в едната камера. Това е малко преди римското нашествие в Тракия, напомни Кисьов и обясни, че сградата не е градена по строителните канони на гробниците.

За 4 години община Пловдив е инвестирала 1 250 000 лева за проучване на всички археологически обекти в града. Археологическите проучвания ще продължат и следващата година в северозападната част на обекта, като идеята е да се стигне до 2 метра дълбочина, това съобщи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Какво говори начинът на градеж, какви тайни още крие Голямата могила, какво е най-интересното в нея и какво бъдеще я очаква – на всички тези въпроси ще дадем отговор заедно с доц. Кисьов в предстоящия епизод на видеоподкаста ни „В Капана“ на Под тепето.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

 1. https://podtepeto.com/aktualno/drevno-trakijsko-svetilisthe-krie-golyamata-mogila-do-plovdiv-video/

  СЪЩЕСТВЕНАТА информация скриха светкавично, понеже се оказва политически НЕпривлекателна за ГЕРБавия ЗАМ- на баскетБОЛНИЯ мозъклия

  Архео-Кул-Турист

 2. Като креснеш бомбастично заглавие, вътре в текста ТРЯБВА да го напълниш със съответното съдържание, г-це.

  Какво именно толкова уникално, а? А?

  (Или важното е да получиш ПОРЕДНАТА ЧЕРВЕНА ТОЧКА при всяко спомеаване на милия ГЕРБав ЗАМ- на баскетБОЛНИЯ мозъклия = отиващият си в залеза Архео-Кул-Турист?)

  1. 2. Ако си забелязала, талавизори, пютри и лаптопи имат ХОРИЗОНТАЛНО разположени екрани.

   Като филмираш лесничко с талапончето барем държи го наШИРОКО фместо наВИСОКО, с треперящата си от ***турбация ръчица, че се губят детайли, ма!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина