АктуалноВашите писмаЗабравеният градКултураНовини

Нов проект за експонирането на Римските пещи

За състоянието на късноантичните пещи в Цар-Симеоновата градина се тревожат от археологическата гилдия в града.

„До кога пещите ще са в това състояние и ще поеме ли отговорност общината да изградят защитно покритие с цел опазване и експониране на тази ценност?“ – този въпрос пристигна на редакционната ни поща от специалист в сферата, пожелал анонимност.

Тя напомня, че римските пещи до Дома на техниката от 1995 г. са обявени за недвижима културна ценност от национално значение.

През 2022 г. се проведоха спасителни разкопки там, като след това се покриха с защитно покритие – Експонират римските пещи до Дома на техниката.

Снимка: архив на Под тепето от проучването през 2022-а г./фото: Теодор Караколев

Към днешна дата то е компрометирано, твърди тя. По думите ѝ това състояние „руши археологическата субстанция, като е ясно за всички граждани, че експониране и социализиране не са постигнати.

Целта е да бъде разкрито това, което вече е било проучено, да бъде документирано изцяло, за да може да се експонира по елегантен начин, придружен от нови описателни табла, подходящо художествено осветление, които да разказват историята, функциите на пещите е как са били използвани. Това бяха обещанията на зам.-кмета Пламен Панов и кмета на район “Централен” Георги Стаменов„, пише археологът.

Репортер на Под тепето потърси за коментар кмета на район „Централен“.

Георги Стаменов припомни, че през миналата година е имало изработен проект за обявената цел, който след обсъждане е бил отхвърлен заради критики от гилдиите.

„В момента се работи по нов проект, в който са отразени забележките, след приемането му и съгласуване в НИНКН“, може да се пристъпи към експонирането“, уточни Георги Стаменов.

Припомняме, че план за реставрацията и експонацията им имаше и през 2017-а година – Пловдив забрави за римските керамични пещи.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може–– https://da.gd/xlbio

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина