Тъжната съдба на най-големия влек за водни ски на Балканите (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Новини Под ножа
водни ски

Нищо не е останало от уникалното съоръжение, което се намираше само на 6 километра от Пловдив

Само до преди десет години заливът в язовир Оризаре привличаше почитатели на водните спортове от цялата страна, от Румъния, Гърция и Турция  

„Пиши к.. и да си ходим”. Финалът на този култов виц за двама българи в Хеопсовата пирамида най- ярко илюстрира онова, което е останало от най-големия влек за водни ски на Балканите.

От уникалното съоръжение в язовир Оризаре, което привличаше фенове на водните спортове от цялата страна и чужбина, е оцеляла единствено опаковката на изкорубено ел. табло с характерното „К..”. Това е финалният надпис от историята на влека, функциониращ само до преди десетина години на 6 километра от Пловдив.

Няма и следа от самото съоръжение, изградено в плитък и заравнен с пясък залив специално за каране на водни ски и уйкборд. То осигуряваше обиколка от точно един километър в язовира. Металът от него вероятно е разграбен за скрап. Напълно унищожена е и прилежащата база – бунгало за спане и заведение. Иначе толкова живото и привлекателно място за спорт, атракции и отдих в близкото минало  вече е напълно безлюдно и служи за изхвърляне на битови отпадъци. Днес фотьойл и табуретка се „давят” до бетонния кей, от който тръгваха и финишираха скиорите и бордистите.

Едно от последните първенства, организирани в хидрокомплекс Оризаре, бе републиканското по водни ски и уейкборд през 2005г. В този период се състояха и няколко международни надпревари с участници от Румъния, Гърция и Турция. Влекът работи още близо две години, стопанисван от двама братя ентусиасти. Договорът, с който те управляваха и подържаха комплекса, бе развален и мястото бе обявено на търг. Той обаче се провали и базата остана безстопанствена.

Споделете ни във:

14 thoughts on “Тъжната съдба на най-големия влек за водни ски на Балканите (ГАЛЕРИЯ)

 1. Но сега имаме чисто ново съоръжение на 15 минути от центъра на Пловдив в Стряма. PARKX пловдив

  1. Никоя 2.0 система в страната не е сравнима с full size кабел. Това е болката на карачите за този влек, както и за влека на Казичене, който се управлява скандално за спортисти и любители.

   Поздравления, че поддържате спорта в страната!

 2. Това не беше ли собственика на спортно -планинската марка MAZE , много добре стартира бранда – конкурентна марка на световните такива, чудесни материи, дизайни и цени…но това не продължи много дълго…като всичко друго и това е в минало време вече.

 3. нормалмнп за Територията, тук предимно орки и дебили останаха, ганьовци и крадци-мошенници каза:

  В Кочината нищо не вирее, ако да, то е мимолетно и после е мизерия цял век…факт!

 4. Много приказки,много нещо…. Едно ще кажа имам удоволствието да познавам и двамата братя който доста години се стараеха тази база да се развива, а да не споменавам и колко труд хвърлиха първо за да я възстановят!!! Това какво са направили със влека и защо са го направили си е лично тяхна работа,ние сме никой та да ги съдим…няма да споменавам имена и факти който доведоха до тази рязруха. Искам просто да йм благодаря за хубавите моменти който съм преживял на това хубаво място!!

 5. В периода 1993-1995 г. – в лудите млади години – ходихме там на плаж… Това беше култово място за пловдивчани.

 6. Съоражението беше преместено в София, мисля че на язовир Панчарево.
  Не е върнато на скрап, както си мисли автора.

  1. Недейте да говорите глупости, като не знаете. Съоръжението не е в България, а в София има друго съоръжения, на язовир Казичене, което е там от 80-те.

   1. Същите тези двама братя ентусиасти го продадоха в Германия за 10% от цената.Но ния сме най-добри в развалянето,а не в създаването или поне запазването на това което имаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.