АктуалноБългарияГрадътЕвалаКултураНовини

Топ специалностите в университетите в Пловдив

В какво са най-добри ВУЗ-овете под тепетата, според рейтинговата система на МОН

Раздадоха Академичните Оскари за 2022 година

На специална церемония бяха връчени за седми път наградите „Академични Оскари“ 2022. Те отразяват оценките в рейтинговата система на Министерство на образованието. Награждават се най-добрите ни университети въз основа на постиженията им. Събитието се състоя в София в присъствието на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, бивши министри на образованието и науката, представители на бизнеса и студенти от висшите училища.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Арт академията ни отново е № 1 в направление „Теория на изкуствата“.

Ректорът на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак получи поредния академичен Оскар Отличието бе връчено на проф. Шекерджиева от проф. Николай Милошев по време на награждаването на номинираните университети, които са първи по професионални направления.

Медицински университет – Пловдив

Тази година спечели две първи места в рейтинговата система и беше отличен с два академични Оскара. В направление „Медицина“ МУ-Пловдив е на челното място за пета поредна година. Университетът е първенец и в професионално направление „Обществено здраве“
 
Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева получи от името на висшето училище.

Аграрен университет – Пловдив

Висшето аграрно училище спечели също две първи места в тазгодишните Академични Оскари с направление „Растениевъдство“ и направление „Растителна защита„.

Министърът на земеделието Явор Гечев, който също е възпитаник на ВУЗ-а, заяви „Науката в растителната защита не само не остарява, тя дава бъдещето“. Това стана по време на по време на официалното отбелязване на 127 години растителнозащитна дейност в България, часове преди връчването на Академичните Оскари. Събитието се състоя в Аграрния университет в Пловдив.  

В цялостната класация за пореден път с най-много първи места е Софийският университет. 

Припомняме, че комплексната оценка от рейтинговата система и реализацията на завършилите имат все по-голямо значение при финансирането на висшите училища. Тя се основава на данните по определени групови индикатори: Учебен процес – 30% тежест, Научна дейност – 20%, Учебна среда – 2.5%, Социално-битови и административни услуги – 2.5%, Престиж – 5%, Реализация на завършилите – 40%.

Университетът по хранителни технологии спечели първо място в направление „Хранителни технологии“. На церемонията наградата получи ректорът проф. Пламен Моллов. ВУЗ-ът е с институционална акредитация на основание обща оценка по критериите 9.07 (девет цяло и седем стотни), а конкретната специалност е с оценка 9.48.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина