АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

„Тея Инвест“ ще строи 8-етажна сграда върху терен, оценен на 75 000 лв. от общината

Всеизвестното вече дружество „Тея Инвест“ иска да строи 8-етажна сграда, на 4 метра от прозорците на съществуващ блок в Западен, върху терен, оценен от Община Пловдив на 75 хиляди лева. Това установиха представители на инициативата „Пловдив, град за хората“, заровили се в поредния скандален казус с презастрояване на града.

Както по-рано през деня ви информирахме, утре жители на района около МОЛ Пловдив ще посетят Общината, за да се позаинтересуват за инвестиционния интерес в зелено предблоково пространство до блока им. То е част от изумителната заменка, която реализира общината тази година- 7 супер апетитни имота срещу част от зеления имот на „Тея Инвест“ в парк „Отдих и култура“. В процеса на обезщетението оценителят, нает от Общината, оценява въпросните 519 кв.м. имот, в който може да се застрои 8 етажна сграда с обществени функции, на 75 000 лева. Или на цената на половин апартамент от въпросната 8-етажна сграда.

Тони Стойчева от инициативата „Пловдив, град на хората“ ни запознава с цялата история на въпросния имот:

„По времето на първия мандат на Иван Тотев се сключва договор за продажба на 10 имота и учредяване на безсрочно право на строеж върху други 13 имота в район „Западен“, ЖК „Отдих и култура“ (карето от бул. Копривщица до мол Пловдив) с „Дриймвил“ ООД (собственост на Галакси груп) срещу задължението на фирмата да изгради 19 608 кв.м. инфраструктура.

Един от имотите, които са предмет на това право на строеж е доблоковото пространство на ул. „Кръстьо Пастухов“ 19-21.

Тъй като „Дриймвил“ не реализират правото си на строеж (т.е. не построяват нищо в 5 год.срок), Община Пловдив образува дело, за да си върне имотите, върху които няма построено нищо. И печели делото. Един от имотите, които се връща е доблоковото пространство.

През 2022 год. по предложение на Здравко Димитров този имот е предложен за замяна, заедно с още 6, срещу придобиване на 50-те декара парк в „Отдих и култура“ на „Тея инвест“. Те великодушно приемат офертата. Оценителят, нает от Общината, оценява 519 кв.м. имот, в който може да се застрои 8 етажна сграда с обществени функции на 75 000 лева.

Сградата ще бъде на отстояние 4 метра от границата на парцела или казано нагледно – стена пред южните прозорци на хората от блока. Всичко написано по-горе са факти, за които има документи. Сътворени от администрацията на Иван Тотев и Здравко Димитров, с одобрението и широка подкрепа от по-голяма част от общинските съветници“.

Хората от квартала, които утре ще посетят общината, са категорични, че ако се тръгне в посока реализиране на строителство до прозорците им, ще протестират, при това шумно. Под тепето научи за още няколко такива тиктакащи бомби в града, едната върху които е заложена върху имот, отново в Западен, свързван с кмета на Пловдив Здравко Димитров, чиято съпруга Меглена строи хотел до Колодрума по много странен начин.

Вижте целия казус със семейния хотел на Зико ТУК

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина