АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Стягат безплатен плаж в Капана (СНИМКИ и ВИДЕО)

С любезното съдействие на Община Пловдив и ВиК

„Наистина ли трябва да протестираме и да правим маймунски номера, за да ни обърнат внимание,“ недоумяват хората

На ул. „Абаджийска“ отново тече бистра, чиста вода в мазетата на собственици и наематели на обекти. Засегнати са и сгради на „Съборна“, а проблемът е същият, като отпреди две години. Всяка сутрин заварват подземните помещения пълни с кубици питейна вода, която изпомпват по няколко часа.

Историята

През март 2018-а ви разказахме как след две годишно ходене по мъките, живеещи и работещи там се обърнаха към медията ни за помощ. Улица „Абаджийска“ е в готовност да бутилира безплатна питейна вода с марката „Капана“. Тогава двегодишната борда с институции и инстанции на бизнеса в Квартала на творческите индустрии почти завърши с щастлив край, след медиен натиск срещу отговорните институции.

След като от Общината и В и К кандисаха, че проблемът е тръба на ул. „Константин Стоилов“ и обещаха да запретнат ръкави, се минаха няколко месеца, та се наложи пак да ги подсетим. Тогава през юни 2018-а се оправдаха, че Общината чакала да мине феста в Капана, за да започне обследване на В и К мрежата

Тогава кметът Иван Тотев заяви „На хората в Капана обещах, че ще направим една доста голяма комисия, включително и  с хора от тях, общински експерти  и от специалисти от дружеството. Ще отидем на няколко места да се запознаем и да го решим този въпрос кардинално.

Две години по-късно

„Положението е същото. Смениха тръбата и само няколко месеца нямаше проблем, после всичко започна отначало,“ разказва бизнесът на „Абаджийска“. Шегуват се, че е дежавю, ама хич не им е смешно.

Тази снимка е напвена през март 2018 година

Тази е на същото мазе от преди три дни – юли 2020

Предишната ни идея бе да бутилираме вода с марката Капана и да раздаваме на хората, така и така е безотчетна и я плаща целия град от загубите на дружеството. Без това руши сградите всеки ден, поне да има полза от нея, разказва собственик на обект на улицата.

От това мазе – басейн преди две години изпомпваха по 5 кубика на ден. Толкова харчи 4-членно семейство средномесецно. Днес не е по-различно.

Много е трудоемко, обаче идваме часове по-рано, за да отворим и изпразним пълните басейни от нощта.

Отново пишем до компетентните органи.

Последната жалба пуснали на 5-ти юни до: Община Пловдив, Пожарната и В и К. От първите две места реагирали. Пожраникарите пояснили, че могат да помогнат с изпомпване, ако нямат помпи, но те имат и ги ползват от години.

Комисия от район „Централен“ извършила оглед миналата седмица, потвърди и районният кмет Георги Стаменов. По думите му, констативният протокол е изпратен по предназначение към В и К.

На позвъняването ни от В и К си спомниха за случая отпреди две години и че тогава са сменили компрометираната тръба (бел. авт.: за която преди това няколко години са твърдели, че е подпочвена вода).

„Преди ремонта спряхме водата на целия квартал за 24 часа, ако течът беше от нашата мрежа, мазетата щяха да останат сухи. Но те отново се напълниха,“ връща лентата главният инженер на дружеството Антон Гълъбов.

Той учтиво помоли да му изпратим номера на жалбата, за да направи проверка по случая.

Версиите на В и К дружеството и администрацията обаче към днешна дата са идентични, според едните и другите, някъде на тепето в Стария град има дамар – водна жила, и водите идват някъде от там. Къде точно е това „някъде“ не знаят нито едните, нито другите.

Според доставчика на вода, те не разполагат с техника да го открият, според общината – разполагат.

Така отново топката се прехвърля от едните на другите, докато на Абаджийска водата си тече и подкопава основите на къщите – групов архитектурен паметник.

Новата идея на съкварталците е да поканят пловдивчани на безплатен плащ, докато изпомпват водата на улицата. „Плажът ще е с любезното съдействие на Общината и ВиК„, пак се шегуват през сълзи съседите.

Наистина ли трябва да протестираме и да правим маймунски номера, за да ни обърнат внимание?!“- недоумяват хората.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина