МненияПод ножа

Улица „Абаджийска“ е в готовност да бутилира безплатна питейна вода с марката „Капана“

Две годишно ходене по мъките на бизнеса в Квартала на творческите индустрии може да завърши с щастлив край след медиен натиск срещу отговорните институции  

Абаджийска плува над чиста вода месеци наред, а В и К се активира само от телевизията, разказват потърпевшите   

Питейна вода тече в основите на десетки къщи в ансамбловия архитектурен паметник квартал Капана в центъра на Европейската столица на културата. Собственици, наематели, живеещи и представители на бизнеса повече от две години всеки ден изпомпват бистра вода от мазетата си на улица „Абаджийска“ и пишат жалби, сигнали, молби за помощ и влизане в действие към всяка една оторизирана институция без резултат. Бедстващите в защитената зона трупат кореспонденция в папки с „В и К“, Община Пловдив и Прокуратурата, а никой на взема на сериозно сигналите им.  

Така изглеждат мазетата на ул. „Абаджийска“ от 2014-а година насам. Бедствието е ежедневно с краткотрайни прекъсвания. Собствениците и наемателите денонощно изпомпват водата от мазетата си. Помпата в това мазе е от малките, дебитът ѝ е 18 литра в секунда. Работи задължително два часа сутрин, за да стане достъпно подземието. Три обекта по-надолу изпомпват по 5 кубика на ден. Толкова харчи средно на месец 4-членно семейство в Пловдив.

Единствената утеха на бедстващите е, че водата е „безотчетна“, в смисъл че не минава през техните водомери. И в отчаянието си са стигнали до идеята да я бутилират с марката „Капана“.

Тъкмо ще е красноречив пример за отрицание на мантрата „Община Пловдив подпомага бизнеса в Капана“, смятат собствениците на обекти там.  

Историята:

До 2014 година в много от къщите – в зона ансамблов паметник на културата, изобщо нямало вода. Проблемите започнали след като била прокарана нова канализация. Така в края на същата година жителите на квартала входирали първата си жалба в Община Пловдив, но действия не били предприети.  Получили през 2015-а отговор от сегашната временно изпълняваща длъжността главен архитект, според който трябва да си решават проблема сами. От "В и К" им отговорили, че няма теч от тяхната система и най-вероятно имат подпочвени води.

Хората от Абаджийска наемат независим експерт – хидролог. Ескпертизата показва, че мазетата се наводняват с чиста прозрачна питейна вода. От тогава всички на улицата вече са убедени, че при смяната на стария тръбопровод с нов преди 3 години е останала стара тръба, която тече. Установили още, че водата идва към тях от мазето на ъглова сграда с ул. „Константин Стоилов" № 25. В момента тя не е с работещ обектът, но собственикът  идва всяка вечер, за да изпомпва огромни количества вода от мазето си, което е 25 кв.м. и става за басейн.

Зад тази заключена врата има 25 квадрата басейн с питейна вода

Мястото, където след 2 години е открит проблема, причиняващ постоянните наводнени с чиста питейна водая

Отговорът от сегашната временно изпълняваща длъжността главен архитект, според който трябва да си решават проблема сами

Една от първите жалби на потърпевшите

Стигат и до Прокуратурата, която образува следствие срещу неизвестен извършител. То обаче е прекратено след два месеца. На компетентните служби е възложено да съставят оперативно-издирвателен план за разследването и да предоставят отчет на всеки 3 месеца.

Да, ама, не! Нищо такова не се случва и „В и К“ продължава да мълчи и бездейства до днес. Защо до днес ли? Защото рано сутринта в понеделник на улица „Абаджийска“ пристига екип на Нова телевизия и разказва историята в национален ефир. А националния ефир е голяма работа! Много по-голяма от 10 регионални медии, например. Щом нещо е казано по телевизията значи е Истина и значи е новина от днес. Много важно, че тече от 2 години и че местните журналисти са изписали 10 кофи мастило за сагата.

Спешният екип на държавното дружество за реакция след национален ефир

Така две годишно ходене по мъките на бизнеса в Квартала на творческите индустрии може да завърши с щастлив край след медиен натиск срещу отговорните институции. Може, може, защото час след репортажа бедстващите виждат екип на „В и К“ точно над проблемната шахта и от екипа има казват, че са намерили теча. Там е! Каква изненада – телевизията да им каже, че има теч, защото нямат цели папки с кореспонденция… Абаджийска плува над чиста вода месеци наред, а В и К се активира само от телевизията,коментират потърпевшите.

Светлинката в тунела започва да примигва слабо, защото сега „В и К“ трябва да иска, според екипа на мястото, разрешение от общината да затвори улица „Константин Стоилов“, където е проблемната тръба, изливаща от години питейна вода, за да отстрани проблема.  А улицата е единствената, по която към момента се стига в Стария град от тази страна на бул.“Цар Борис III Обединител“.

Много интересно щеше да е ако заплата на директора на държавното дружество беше обвързана със загубите, мечтаят потърпевшите.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина