Стартира реконструкцията на Пречиствателна станция – Пловдив

Актуално Градът Изпод тепето Новини

Това е най-големият проект по Водния цикъл

Със символична първа копка днес бе даден старт на най-големия проект от Водния цикъл, а именно реконструкцията на Пречиствателна станция – Пловдив. Стойността му е 70 000 000 лева от общо 115 000 000 за целия цикъл.

Очаква се след 730 дни, колкото е срокът на изпълнението на този етап, Пловдив да има най-модерната и високотехнологична пречиствателна станция у нас, която освен биогаз ще произвежда и електричество.

Старото съоръжение е пуснато в експлоатация през далечната 1984 г., а е проектирано 10 години по-рано. То е морално остаряло, каза Спартак Николов – директор на В и К – Пловдив.

“Тук ще се имплементират последните технологични постижения в пречистването. Станцията ще има соларен парк за топлинна обработка на утайки и когенерация. Ще имаме високотехнологично, екологично, енергийно ефективно предприятие,” допълни Николов.

Преди няколко дни Върховния административен съд потвърди финансовата корекция от Министерството на околната среда и водите в размер на 5% по договора сключен миналата година с изпълнителя ДЗЗД „ПСОВ Пловдив 2018″ на стойност 58 707 707, 77 лв. без ДДС. Наложената финансова корекция е заради нередности в обществената поръчка за избор на изпълнител.

” Използвали сме всички варианти да обжалваме, за съжаление решението на ВАС е окончателно. Финансовата корекция е на фона на проведена обществена поръчка, която ние с г-н Димитров заварихме. Тя е внушителна- три милиона и половина. В Закона за държавния бюджет има едно изключение- сключва се тристранен договор между Министерството на финансите, управляващия органи и бенефициента, като има вариант тя да бъде директно от държавния бюджет. Тъй като е голяма стойност ние ще се възползваме от тази възможност и след преговори с Министерството на финансите най-вероятно тя ще бъде покрита от държавния бюджет. Надявам се ще стигнем до такова споразумение след изборите, с редовното правителство”, обясни зам.-кметът Пламен Райчев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.