АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

Сринаха със земята фабриката на Кока-Кола в Пловдив

Фабриката в град Пловдив, където през 1966-та година е произведена първата бутилка с Кока-Кола в Източния блок, вече е в историята.

Сградите на терена от 48 дка са съборени до основи, видя репортер на Под тепето.

Днес на парцела срещу новото кметство на район „Източен“ има две машини, които продължават да разбиват бетон и тухли, както и трета, която едва-едва оросява терена, но въздухът в квартала е силно запрашен.

Според първоначалната идея на собственика на терена там трябваше да се издигне мегакомплекс със 192 хил. кв. м. РЗП за жилища и търговски площи.

Проектът обаче не мина в този си вид.

След протест, върнато решение от областен управители и близо два часа дебати, местният парламент на Пловдив редуцираха застрояването и накара инвеститорът да се съобрази с обеми от 50% застрояване, 35 метра височина и кинт 3, както и 50 на 100 озеленяване на терена.

Припомняме ,че първото решение, което бе върнато от областния управител, предвиждаше 48-те декара да се застроят до 70 % от фирма на инвеститора Ангел Куков, който иска да построи там жилищен комплекс.

Към средата на тази година собственикът на парцела през фирмата си „Олимпия Парк Инвест” е извадил две визи скици за проектиране. Освен по проекта за жилищния комплекс с над 400 апартамента и втора – за фотоволтаична централа.

Според архитекти и проектанти и двете идеи могат да бъдат реализирани на терена от 48 декара. Така Пловдив може да се превърне в първия град с мегажилищен комплекс, захранван от фотоволаици.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина