АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Издигат мегакомплекс със 192 хил.кв.м. РЗП на място на бившия завод на Кока-Кола

Мнозинството в общински съвет допусна изграждането на 20-етажни сгради за 50-те декара на ъгъла между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Шести септември“

Съветниците от Демократична България не успяха да спрат одобряването на проект за изменение на ПУП-ПРЗ

Гигантски комплекс със 192 хил.кв.м. разгърната застроена площ може да се появи скоро на мястото на бившия завод на Кока-Кола в Пловдив. Тежкото застрояване на 50-те декара на ъгъла между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Шести септември“ е възможно след взетото днес от мнозинството в местния парламент решение за одобряване на проект за изменение на ПУП-ПРЗ на част от квадрат 14 по плана на Многофункционална зона „Изток”- Пловдив.

Изменението на плана допуска на строителство до 50 метра височина, или 20-етажни сгради, и 70 процента плътност на застрояване. Предложението бе внесено от зам.-кмета Невена Балчева и бе прието с 23 гласа на съветниците от мнозинството. Само петима гласуваха „Против”- старейшините от Демократична България. 14, сред които и съветниците от групата на Съюз за Пловдив, се въздържаха.

Интересното в случая е, че по точката, която касае постоянно дъвкания преди избори проблем с презастрояването на Пловдив, изказвания в пленарната зала нямаше. Отношение по темата взеха само двама съветника- Добромира Костова и Йордан Иванов от Демократична България. Те се опитаха да инициират дискусия, но такава нямаше. Останалите в ОбС запазиха мълчание, въпреки желанието им за словесна изява на всякакви теми в предишните точки от дневния ред на сесията- от комунисти и антикомунисти, до това дали да се планира изграждането на станции за зареждане на електрически автомобили в града. В момента, в който дойде ред за дебат по темата за застрояването на 50-те декара, мълчанието в Дома на културата бе оглушително.

Добромира Костова поиска предложението да бъде върнато за преразглеждане и преработка с няколко мотива.

„Все се надявах и друг да се изказва по тези теми”, каза пред колегите си Костова, след като видя, че няма заявени изказвания по точката. Подчерта, че става въпрос за 50 декара в близост до идеалния център на Пловдив и река Марица, които ще бъдат застроени със 70 процента плътност.

„ Странното е, че отначало е заложено на право на Кинт-2,5, което е в пъти по-малко РЗП. След това обаче ЕСУТ е решил да заложи Кинт-а на 4 по искане на собственика на парцела- дружество, свързано с купувача на остров Адата. Освен това ПУП-а в тази форма ще предизвика транспортен хаос в зоната. Не е помислено за грандиозния транспортен проблем при завоя на бул. „Шести септември“, който ПУП-а ще създаде в този му вид. И не на последно място- не са зачетени възраженията на съседи на терена. Доста проблеми има в този ПУП”, подчерта в изказването си Добромира Костова.

„Без изключение всички кандидати в миналите местни избори обещаваха, че ще се борят с презастрояването на града. Това предложение е уязвимо да бъде атакувано по съдебен път заради незаконосъобразност. То е и нецелесъобразно. Презастрояването не е нещо имагинерно, то има конкретни параметри и измерения. Лъжем хората, че няма да се презастроява града, като правим точно обратното”, подкрепи колежката си от групата на ДК Йордан Иванов.

В края на сметка предложението на зам.-кметът Невена Балчева бе прието без дебат.

Очаквайте подробности по темата

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. Върху всеки свободен терен в града, трябва да се изградят блокове, по – възможност с много апартаменти. Това ще свали цените и ще дойдат много хора. После ще мислим – какво да правим с тях.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина