АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Спряха ваксинирането с Астра Зенека заради починала жена от Йоаким Груево

Имунизирали я вчера по обяд в Стамболийски. Страдала е от множество придружаващи заболявания и не е ясно дали ваксинацията е предизвикала фаталния край

Здравният министър: Нямаме притеснения относно ваксината на Астра Знека, но ще изчакаме следващата седмица Европейската агенция по лекарствата да се произнесе официално

Ваксинирана в Стамболийски жена от Йоакъм Груево е починала през нощта след поставянето на препарата на Астра Зенека. Този инцидент е и причината за спирането на имунизацията с ваксината, до произнасянето на Европейската агенция по лекарствата.Това стана ясно от посещението на здравния министър проф. Костадин Ангелов в Пловдив днес.

„ Тук сме заради настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция- фатален изход за жена на 57 години, който се случва в дома й. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. До прибирането си у дома тя не е имала никакви оплаквания. През нощта, в три часа, получава остър задух. Изчакахме да приключи аутопсията”, обясни пред журналисти пред УМБАЛ „Св. Георги” проф. Ангелов. Той определи решението за спирането на ваксинирането с Астра Зенека като превантивна мярка.

„ Жената има множество сериозни придружаващи заболявания. Има наднормено тегло, с извършена операция по повод запушване артерия на сърцето. Няма образуване на тромби след поставянето на ваксината. Нямаме притеснения относно ваксината на Астра Знека, но ще изчакаме за следващата седмица Европейската агенция по лекарствата да се произнесе официално”, допълни здравният министър по повод инцидента.

Работната диагноза на съдебните медици, извършили аутопсията, е остра сърдечна-съдова недостатъчност с тежък белодробен оток. „ Съдовете бяха запушени на сто процента. Пряка връзка между ваксинация и нещастния инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или приеме. Чакаме токсикологичните изследвания”, обясни по повод аутопсията Павел Тимонов.

„ Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които са се ваксиниали. Предполагам, че дори в тази ситуация, причинно-следствена връзка няма да има. Нека хората, които са се ваксинирали, бъдат спокойни, и нека тези, които са записани в системата за имунизация да бъдат търпеливи”, подчерта здравният министър. И повтори, че решението днес има една единствена цел-превенция.

Отбеляза, че няма данни 57-годишната жена от Йоаким Груево, да е получила симптоматика, обичайна за ваксината. Данните са, че клиничната симптоматика е настъпила остро.

„ Нежелани лекарствени реакции от ваксината на Астра Зенека са около 3 на 1000. Българските граждани да бъдат спокойни. Тази ситуация не трябва да се използва за политически спекулации и насаждане на страхове. Ние не си позволяваме да крием абсолютно нищо”, допълни проф. Ангелов.

Той информира, че днес в страната са влезли 80 хиляди ваксини на Астра Зенека, които ще бъдат складирани. Ваксинацията в страната ще продължи с Пфайзер и Модерна, но техните количества са силно ограничени.

„ Ваксината е поставена на жената от Йоаким Груево е поставена в медицински център в Стамболийски. Тя е поставена от кардиолога, управител на медицинския център, който преди това е извършил преглед”, разясни директорът на РЗИ-Пловдив д-р Танчева-Манчева.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Явно чипът ѝ не е бил ъпдейтнат край активна 5Г клетка. Бедната жена не можа да се свърже с матрицата. И все пак светла ѝ памет и лек път. Ако видиш някой познат да се връща му кажи ,че сега не е добро време да се живее.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина