АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Спряха продажбата и застрояването на общински имот в центъра

Общински съвет реши предложение, което създава възможност за застрояване на общински имот в центъра на града, да не бъде разглеждано на днешната сесия. Става въпрос за парцел край площад „Кочо Честеменски“, на улица ул. „Трайчо Китанчев“, за който има инвестиционни намерения за изграждане на поредна жилищна сграда. По същество предложението бе за делба на имот, в който общината има 3/5. Жители в районна сигнализираха и медиите, и институциите и част от съветниците, че това ще доведе до застрояване на общински парцел в непосредствена близост до друга жилищна сграда, служещ за паркинг на хората от квартала. По предложение на съветникът от групата на ГЕРБ Слави Георгиев точката отпадна от дневния ред на сесията.

“ Борбата с презастрояването не е, когато багерите влязат да разкопават основите на сграда. Борбата с презастрояването е в Общински съвет. Поради тази причина днес направих предложение точка 27 от дневния ред на днешното заседание на Обс. да отпадне. Точката касаеше делба на имот 3/5 общинска собственост. Под предлог улична регулация, подготвяна от районното кметство, а в действителност усвояване и застрояване, Общината щеше да позволи изникването на поредната жилищна сграда в един високо застроен район, на метри от отдавна съществуващи жилищни сгради, в района на площад „Кочо Честименски“, а именно ул. „Трайчо Китанчев“. Припомням, че борба с презастрояването е част от предизборната програма на кмета на Община Пловдив и е редно да се придържа към нея. Радостно е, че 30 общински съветници от различни групи подкрепиха отпадането на точката от дневния ред и останаха верни на интересите на Пловдив и пловдивчани“, коментира Слави Георгиев след решението на местния парламент.

Още през май “Сдружение на собствениците” живущи в 12 етажна жилищна сграда на пл. „Кочо Честименски“№1 сигнализираха, че въпросният имот ще бъде застроен чрез изменение на ПУП и делба на имот, в който общината притежава по-голямата част за изграждане на второстепенна улица, непосредствено до входа на сградата пл. „Кочо Честименски“ № 1.

. Сградата е построена през 1968 г. без да бъде предвидено нито едно паркомясто за нея. За нуждите на живущите в тази и съседни сгради и заведения през тези 50 години, Община Пловдив е предоставила възможност за паркиране върху граничещ със сградата терен на несъществуваща еднопосочна улица, за едва 20 автомобила, които се ползват интензивно през всички дни от седмицата. През последните няколко месеца, наблюдаваме интензивни действия от страна на администрацията на Район Централен, Община Пловдив, за промяна на съществуващото от 50 години положение, като считаме, че целта е да се обслужи частен инвеститорски интерес, с което да се ощетят живущите в района“, алармираха хората от “Сдружение на собствениците” живущи в 12 етажна жилищна сграда на пл. „Кочо Честименски“№1.

“ Реалният интерес и действия на Община Пловдив за изграждане на улица, не са свързани с осигуряване на удобство на живущите или обслужване на обществения интерес, който винаги трябва да е водещ при взимане на подобни решения. Интересите на Община Пловдив реално са свързани единствено с осигуряване на възможност за строителство на нова жилищна сграда, която ще се намира в УПИ Х-518.1851, което е 3/5 собственост на Община Пловдив и 2/5 собственост строителна фирма „Херастрой“ ЕООД. Плътността на застрояване на терен с УПИ Х-518.1851 е 50% ако е разположен само на една улица, както е в момента на „Трайко Китанчев“ № 2. Ако Община Пловдив одобри изграждането на  второстепенната улица пред входа на сградата на пл. „Кочо Честименски“ № 1, то теренът с УПИ Х-518.1851 ще бъде разположен на две улици и плътността на застрояване на терена се вдига на 75%. Това е още една предпоставка за основателни съмнение, че с изграждането на тази второстепенна улица се обслужва частния интерес на фирма „Херастрой“ ЕООД, като се пренебрегва обществения интерес на живущите в презастороения район. За нас буди недоумение фактът, че Община Пловдив по необясними причини преценява, че иска да продаде своите мажоритарни дялове на строителна фирма, която да реализира поредната жилищна сграда в района. Фактът, че фирма „Херастрой“ ЕООД е съсобственик на 2/5 от терена е неоспорим. Факт е обаче, че преди да придобие дялове от Община Пловдив, същата строителна фирма в началото на 2023 година публично обявява предстоящата реализация на свой  проект за многофамилна жилищна сграда находяща се на административен адрес – ул. „Трайчо Китанчев“ №2, който е административен адрес на същото това УПИ Х-518.1851, намиращо се в същинския център на град Пловдив. Наред с това вече е подготвено предложение до ОбС – Пловдив за продажба на общинските 3/5 ид.ч. от УПИ Х-518.1851, кв.209 по плана на Втора градска част, гр. Пловдив на съсобственика „Херастрой“ ЕООД. В случай, че Община Пловдив разреши строителството на поредната многофамилна жилищна сграда с апартаменти на ул. „Трайчо Китанчев“ 2, чрез продажба на мажоритарните си дялове от УПИ Х-518.1851 възможностите за паркиране ще бъдат напълно ограничени, което ще се отрази негативно  на ситуацията в жилищния района“, обясниха казуса в детайл хората от Сдружението на собственици преди сесия .

Според тях реално е преценено идеалните части на Общината да бъдат продадени на търговското дружество, вместо тя като собственик на мажоритарния дял от имота да работи в посока на създаване на съвременни условия в изключително презастроена територия, а в случая Общината има реална възможност са осигури паркирането на живущите в зоната, с което да бъде решен един изключително сериозен проблем в дългосрочен план. Жителите на района смятат, че ако се съблюдава обществения интерес, то придобиването от страна на Общината на 2/5 ид.ч. от горепосочения имот от търговското дружество следва да е приоритет.

„Намеренията да бъдат продадени общинските 3/5 ид.ч. от имота на търговското дружество ще доведе до поредното презастрояване в тази гъсто населена централна част на Пловдив, като наред с това ще се създадат редица други проблеми и неудобство, тъй като в новопостроената кооперация няма да има достатъчно места за паркиране на всички нови собственици. Апелираме да се следват добрите европейски практики, при които в гъсто населените квартали Общината осигурява общински паркинг за живущите“, добавят гражданите.

Те настояват общината да преустанови процедурата по прекратяване на съсобствеността чрез продажбата на идеалните части на „Херастрой“ ЕООД, като вместо това администрацията да откупи частната собственост в парцела.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. И сега съсобственика го вади на публична продан и общината ще трябва да купува на двойна цена частите за улицата,ама нали трябва да има гръмки заглавия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина