Слави Георгиев: Много прагматично Общински съвет взе решение да подпомогне дребния и средния бизнес

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Предложението на кмета за освобождаването от тротоарно право само за януари и февруари е отбиване на номера спрямо този бизнес, смята независимият общински съветник

Миналата година с тази мярка общината е спестила на ресторантьорите 800 000 лв., а тази година, по същата мярка до края на май, ще опрости още 550

„ Прагматично!”. Така независимият общински съветник Слави Георгиев коментира решението на всички политически групи в местния парламент по негово предложение да подкрепят малкия и среден бизнес като го освободят от такса „тротоарно право” до края на май. Най-очакваната точка от днешния дневен ред събра собственици на заведения още в началото на сесията в Градския дом на културата. Те настояха за реална помощ и определиха като подигравка към тях предложението на кмета Здравко Димитров да бъдат облекчени с дължимите суми за открито сервиране за месеците, в които така или иначе не са работили. В апела им се вслушаха общинските съветници и в крайна сметка ръка им протегнаха 40 от старейшините в пленарната зала.

„ Пловдив е град, в който този бизнес има немалък принос към икономиката. Това е най-сериозно пострадалият бизнес от цялата Ковид епидемия. Така че много прагматично Общински съвет взе решение да подпомогне дребния и средния бизнес, който ползва тези права от общината”, каза след края на сесията Слави Георгиев.

Относно предложението на кмета Здравко Димитров за освобождаване от такса „тротоарно право” само за месеците януари и февруари, в които заведенията така или иначе останаха затворени, и отказът на вицето му Величко Родопски да приеме искането на Георгиев, независимият общински съветник коментира така: „Нормално е общината да се опитва да събира повече приходи. Но това е плюсът, че този общински съвет има реална тежест и реална сила и прецени, че много по-разумното е за по-дълъг период от време този вид бизнес да бъде подпомогнат”.

„ Предложението на кмета само за януари и февруари, ако трябва да бъдем честни, е отбиване на номера спрямо този бизнес, проблемите на който са пределно ясни на общината и това щеше да е само едно проформа решение, ако беше останало във варианта само за януари и февруари”, допълни независимият съветник.

В същото време от пресцентъра на общината излязоха с прессъобщение по казуса, в което се цитира кмета Здравко Димитров: „Подкрепяме ресторантьорите, защото техният бранш беше един от най-потърпевшите по време на ковид кризата“.

В съобщението до медиите се казва още, че по негова инициатива Община Пловдив бе първата, която предприе мерки за облекчаване на малкия и дребния бизнес. За изминалата 2020 година собствениците на заведения са плащали такса „тротоарно право“ само четири месеца и половина. Миналата година с тази мярка общината е спестила на ресторантьорите 800 000 лв., а тази година, по същата мярка до края на май, ще опрости още 550 хиляди лв.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.