АктуалноБългарияВластГрадътИмоти в ПловдивНовини

Скачат данък сгради и такса смет

Очаква се в Пловдив повишението да е с близо 30 на 100

Данък сгради ще се повиши в много общини от началото на 2025 г. заради увеличение на данъчните оценки на имотите. В някои градове скокът ще е с до 30%, ако бъдат приети предложените от правителството и Националното сдружение на общините (НСОРБ) промени в Закона за местните данъци и такси. Целият пакет данъчни закони вече е на сайта на парламента, като очакванията са депутатите да започнат да ги гласуват до края на седмицата. А новото там е, че се предлага заведенията да запазят ДДС привилегията си още една година.

С промените в ЗМДТ се предлага размерът на данък сгради да може да се диференцира от общините по населени места, по зони в тях или по вид на имотите. Второ – общините да могат да променят данъчните оценки на жилищата на всеки две години в зависимост от състоянието на пазара на имоти.

От НСОРБ казват за „Дневник“, че тези промени ще позволят през 2024 година да се направи задълбочен анализ и същински промени в Закона за местните данъци и такси, така че от 2025 общините да могат да актуализират два от общо седемте компонента на формулата за определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти. Т.е. – промяната няма да се усети от догодина, а от 2025 г. и евентуално тогава някои собственици на имоти ще дължат и по-висок данък за тях.

Според сдружението са неоснователни и опасенията, че заради очакваното повишение на данъчната оценка на сградите ще се повиши и такса „Смет“. Причината е, че от 2025 г. се преминава към новия начин на определяне на таксата за битови отпадъци на количество. Оттогава влиза в сила забраната за ползване на данъчната оценка като основа за определяне на дължимата такса.

Връзването със статистиката ще доведе до по-високи данък сгради и такса смет в големите и курортните градове, където през последните години цените на имотите вървяха нагоре, а данъчната им оценка стои непокътната и в много случаи е в пъти по-ниска от продажната. Освен това ще се увеличат и разходите при покупко-продажба на имоти в случаите, в които сделките се изповядват на данъчна оценка, за да се спести дължимият данък.

В момента на много места данъчните оценки са в пъти по-ниски от пазарната цена. Затова при сделки с жилища често се декларира данъчната оценка вместо пазарната цена, за да се спестят данъци и такси. Общините обаче рядко променят оценките, за да не разгневят данъкоплатците. Сега те ще имат свобода да ги актуализират, като за да няма шокове, местните власти могат да намалят промилите за данък сгради.

Една формула с много неизвестни за имотите

Сега се предлага т.нар. базисна данъчна стойност, която е част от формулата за изчисляване на данъчната оценка на жилищата, да се увеличава в съответствие с пазарния ръст на цените на имотите. Това ще се случва, като в сметките се включи индексът на НСИ за цените на жилищата. В момента информацията на сайта на статистиката е само по области и за шестте най-големи града в страната.

С КОЛКО МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ДАНЪК СГРАДИ

Ръст на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) за период от 2 години, към второто тримесечие на 2023 г.

В най-големите градове

ГрадРъст на цените
София27.7%
Пловдив27.7%
Варна29.8%
Бургас29.5%
Русе25.9%
Стара Загора20.7%

По райони

РайонРъст на цените
Северозападен21.1%
Северен централен19.7%
Североизточен29.1%
Югоизточен28.1%
Югозападен27.4%
Южен централен23.6%

Източник: НСИ

Проектът предвижда, ако ръстът на цените на жилищата общо за последните две години надхвърля 10%, да се прави индексация на данъчната оценка. Тя се определя по формула, в която се включват коефициенти за местоположението на имота, инфраструктурата, годините на сградата и др., както и базисна данъчна стойност. Дори всички други компоненти да останат непроменени, ако базисната данъчна стойност се преизчисли, то в големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата за последните две години.

Източник: Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

 1. Вдигане на данъци, увеличаване цената на тока,полицията със тия големи глоби които налага се превърна в бизнес модел,
  от ден на ден става по-лошо, не стига че
  всичко е скочило неимоверно, трябва да търпим и прекалено строги закони в тая загубена селска държавица.В момента за шофьорите подготвят голяма изненада, но като гледам в медийте не се разпространява масово, искат всички общински камери да станат един вид радари, за да имат повече за „харчене“.
  Със гражданските ни свободи е свършено,
  знаете от кога(заради ковида)и накрая излиза че шепа хора на които ние им плащаме заплатите, си правят каквото искат,и закони каквито си искат за истискване до последния грош от нас,
  без да ги интересува нищо.За съжаление не виждам добро бъдеще за нашите деца,
  западните ценности ни превръщат в
  „потребители“, ние сме точно това за тях ни повече ни по -малко, но и трябва да сме послушни, нямате представа какво са ни приготвили, четете, гледайте клиповете
  на хора които знаят много повече от нас за бъдещето, в Интернет пространството
  все още има много информация, мога още много да пиша но дали има смисъл?

 2. Докога ще вдигате тези такси и данъци?
  Би следвало данъка всяка година да намалява защото сградата старее,а вие жадни вампири вдигате та вдигате,но добро няма видите!

 3. След 20 години България ще бъде сметището на Европа, до кога нашите траверси ще се правят на кьорави. Много прост народ тапка по тая земя. Българина с всяко негласуване затяга въжето около собствената си шия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина