АктуалноВашите писмаЖивотМоите отговориНовиниОбщина Пловдив

„Бездомни“ на бул. Руски

Мъж и възрастната му майка близо месец предизвикват състрадателни погледи, живеейки на алеята на булевард „Руски“.

За спящите на пейка бездомни в редакцията на Под тепето се получиха няколко сигнала с молба за съдействие.

Вече седмици възрастни хора, вероятно майка и син, живеят на пейка на бул. „Руски“, срещу Търговската гимназия. Молим ви за връзка със социалните служби. Тези хора видимо имат нужда от помощ“, написа млада пловдивчанка поредното писмо по казуса.

Екипът ни се свърза с ръководството на Общинската дирекция за Социално подпомагане, откъдето поеха случая.

След няколко ходения на място социални работници са открили въпросната двойка, които са отказали предложените им варианти за помощ.

Става дума за 38-годишен мъж и майка му, която е пенсионер. Преди малко повече от година е имало пожар в апартамента им в Пловдив, при който е изгоряло имуществото им и жилището имало нужда от ремонт. Тогава семейството е било настанено в общинско жилище за срок от 6 месеца, докато си стъпят на краката и направят необходимия ремонт.

След изтичането на този законов срок от половин година майката и синът ѝ е трябвало да напуснат осигуреното им общинско жилище.

На мъжът няколко пъти е предлагана работа в общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“, но той не е проявил интерес, нито е предприел действия за намиране на друго работно място.

При последния разговор с тях, преди два-три дни, служителите от Социални грижи са предложили на възрастната жена да бъде настанена в Старческия дом, но тя искала и синът и да дойде с нея, което е невъзможно, обясни директорът на дирекцията Веселина Ботева.

Това е поредният случай, в който хора избират да живеят на улицата и отказват помощ от общината и/или държавата; имат дом, който не могатq или не искат да поддържат; пред социалните служби отказват подадената ръка, но приемат пари и храна от преминаващите случайни граждани.

По данни на социалните, подобен е и казусът с възрастния мъж, който повече от година живее на спирката пред ЧУ „Дружба“ на булеварда, току срещу вратите на Областната служба по социални грижи. Човекът е от близко до Пловдив село, където има имот, но отказва да се върне там.

Нормално е като общество да съчувстваме на такива хора и много по-трудно е да разберем избора им.

От друга страна, една част от данъкоплатците с основание се дразни, когато сред „бездомните“ има работоспособни и осигурени граждани, които очакват да живеят на издръжка на другите.

По този повод Веселина Ботева коментира, че „като общество сме длъжни да намерим баланса за социална справедливост“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

16 коментари

 1. А журналистката отиде ли да попита самите хора на улицата, или само преразказва думите на служби, които не са адаптирани за нуждите на хората?
  Много критика към хората, малко поставяне на правилни въпроси. Мислите ли, че, който и да било, със заплата от Чистота (дори и да беше почнал работа там) и пенсия може да ремонтира изгорял до основи апартамент за 6 месеца? Що за общинска жилищна политика е това? Как ще пратят майката в старчески дом и ще я разделят от единствената й опора в живота сина? А той сам какво ще прави?
  Изобщо липсва човещина преди всичко, за да разберем хората и да им помогнем.

  1. Той сам какво ще прави? Много хора живеят сами и се справят. Той е на 38 години все пак, не е на 8. Предполага се, че преди инцидента са водили някакъв живот, но той и преди това е бил безработен явно.

 2. То безобидното е че стоят на пейката,но ходят в храстите отсреща до тоалетна и мъжът си сваля гащите без значение кой е около него

 3. Строителните фирми безвъзмезно да им ремонтират жилището и на мъжа да се обещае работа, уж че ще изплаща от заплатата някви пари! Хайде милиардерите из пловдив да покажат малко как се прави! Хората може да им е трудно да поискат помощ и се налага по друг начин да се действа. Държавата я няма наред са богаташите. За къде ги трупате тея пари в отвъдното няма да ви са нужни.

 4. Има още хляб да ядем, докато достигнем Лос Анжелис с неговите живеещи на палатки по тротоарите привърженици на демократите и разрешената дрога.

  1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ и разчертано с дебели черти и излишни пространства – задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО! Или като клубен Форум -подобно на ФейсБУКЛУК и 24ч – само Регистрирани Членове да коментират =без Анонимни, без Пена Дебелата и без полит-КОРЕКТор..

   Друго отношение не дължим!

   Тежка е „царската корона“ на ЗАВИСИМОСТ… (АМзаБГ?)….

   КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

   ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА! КОМПАКТИРАЙ, МИЛИМЕТРИТЕ СА МИ ЦЕННИ. „ТАГОВЕ“ долу вдясно, че и ТЪПО рамкирани =WTheF…?

   АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ! „СГРОМОЛЯСАЛО СЕ ДЪРВО…“ ПРЕЗ ОКТОМВРИ = ТОЯ ТИКЕР ВМЕСТО НА МОЯ ДИСПЛЕЙ – СИ ГО НАТИКАЙ В …ИМЕННОТО!

 5. Булевард УКРАИНДКИ като се направи по подобие на ДАНОВ в пишиходна Зона за радост на НовоПловдивчанците – тогава всичко ша са оправи

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина