Шефът на Стария град не отговаря на критериите за настаняване в апартамент 100 кв.м.

Актуално Новини Разследване

Промени в Наредбата дават възможност на кмета да настанява общински служители във фонд „Ведомствен“ само със своя заповед

Апартаментите, за които ви разказахме, че са подготвени за настаняването на Богомил Грозев, се оказаха с дълга история

Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев не отговаря на всички критерии за настаняване в общинско жилище от 100 кв.м., въпреки че промени в Наредбата, направени от предишния местен парламент на Пловдив, дават възможност на кмета да предоставя на общински служители жилища от фонд „Ведомствен“ само със своя заповед.

Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства.

Наредбата е променена преди близо 2 години и според нея само с подпис на градоначалника служители на администрацията могат да бъдат настанявани в жилища от фонд “Ведомствен”. Това означава, че не е необходимо да минава през сложната процедура. А именно – свикване на специална комисия от кмета, която изготвя предложението до него, а той утвърждава и праща за гласуване в Общинския съвет. Ако предложението събере мнозинството на сесия, то тогава се пристъпва към настаняване, разказаха служители от администрацията и бивши общински съветници от предишния мандат.

Въпреки тази опростена възможност, въпросният общински служител, пък било той и на висок пост, трябва да отговаря на критериите по наредбата за настаняване. Първият е да няма собствено/семейно жилище на територията на град Пловдив.

Като втора точка се гледа съставът на домакинството – тоест, определящ е броят на членовете му. Въз основа на това се изчислява минимална площ, която е необходима за обитаване. Гледа се чистата жилищна такава. От общата квадратура се вадят бани, сервизни, обслужващи помещения, тераси, изби, гаражи и т.н., което за едночленно домакинство прави от 25 до 30 квадратни метра. В такъв случай би трябвало служителят да бъде настанен в боксониера или гарсониера.

Напомняме, че апартаментите, за които ви разказахме, че са подготвени за новия директор на Стария град, са с площ от 99 кв. метра всеки, плюс гаражи от 17,75 кв.м.

Те се оказаха с дълга история. Кооперацията е завършена наскоро, но парцелът е договорен по времето на кмета д-р Иван Чомаков, срещу обезщетение под формата на точно тези два апартамента. Те трябвало да бъдат предадени завършени по силата на договор с ЖСК „Албена”, но това така и не се е случило от страна на инвеститора.

Няколко комисии от строителната дирекция отказват да ги приемат именно заради това. Участници в процеса твърдят, че договорът е бил написан двузначно, което дало възможност на инвеститора да не ги завърши. Как са издадени апартаментите, след като в годините няколко комисии са отказвали да ги приемат, не беше ясно, до днес.

В официалния отговор на общината по зададените въпроси от екипа ни се казва следното: „Двата апартаментите на ул.„Граф Игнатиев“ 22 са общинска собственост и са приети от общината в изпълнение на Договор за отстъпване на право на строеж върху имот – частна общинска собственост от 18.07.2007 г. Към договора има подписано допълнително споразумение от 22.12.2011 г. Сградата е въведена в експлоатация през август 2018 г. и през януари 2020 г. апартаментите са приети с протокол от комисия с представители на общината.“

Общината: Довършителните работи в двата апартамента на ул.“Граф Игнатиев” са на стойност 23 230,23 лв. с ДДС

От отговора на общината става ясно, че двата апартамента са определени за краткосрочно настаняване на гости, но не става ясно кога се е случило това. Дали преди или след първите публикации по настоящото журналистическо разследване на Под тепето.

Споделете ни във:

3 коментара за “Шефът на Стария град не отговаря на критериите за настаняване в апартамент 100 кв.м.

 1. Шефът на Стария град не отговаря на критериите за …Шеф на Стария град.
  ПОВТАРЯМ за баскетБОЛНИ МОЗЪКЛИИ МИКРОцефал’ послушник:
  Шефът на Стария град не отговаря на критериите за …Шеф на Стария град.
  ПАК:
  Шефът на Стария град не отговаря на критериите за …Шеф на Стария град.
  КАПИШ? !בְּרוּכִים

 2. Над Античния на “Янгънлъка” има от Чалъковите къщи останала една гивгирена масивна огнеупорна МААЗА, в която още от Начово време отсядаха софийските архитекти Мушанов, Кирова, Панчев. Наскоро я ремонтираха и обзаведоха.
  ПРАЗНА ЛИ СТОИ?
  Или тихомълком по-първи Ортаци “по приятелска” линия кис-кис?
  Цялата къща БИРДАС с осем грамадни спални с бани, общинска?
  А?
  Абе тая процедура: “…свикване на специална комисия от кмета, която изготвя предложението до него, а той утвърждава и праща за гласуване в Общинския съвет. Ако предложението събере мнозинството на сесия, то тогава се пристъпва към настаняване…” НАИСТИНА Е ЗАТРУДНЯВАЩА ЗА микроЦЕФАЛИ МОЗЪКЛИИ БАСКЕТболни, ама все пак по-добре Ред Да ИМА, КлЕТЕ, че иначе …
  ПО КОКАЛЧЕТАТА…

 3. Оставаме с фпичатление, че таа г-ца (Т.Г.) има некакси КРИТИЧНО отношение към Народните Избраници, Избранички и техните Избраничета…
  Я, ПОДТЕлЕТО ДА СЕ ПОЗАГАЩИТЕ МАЛКО„ ЧЕ НИЕ И ПРЕЗИДЕНТИТЕ МОЖЕМе…
  МУТРИТЕ = ВЪТРЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.